Hlavní obsah

Modernizace třineckého architektonického unikátu, Kina Kosmos, vyjde na víc než sto milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

K modernizaci Kina Kosmos se rozhodli v Třinci. Přestavba objektu z roku 1968 s unikátní lanovou střechou bude jednou z největších letošních investic města, magistrát za ni zaplatí zhruba 102 milionů korun.

Kino Kosmos v TřinciVideo: Třinec a archiv architektů

 
Článek

Rozhodování o nutnosti komplexní rekonstrukce spustil havarijní stav střechy jednosálového třineckého kina. „Tato zdánlivě jasná oprava vyvolala vlnu dalších navazujících investic, které se na sebe jen nabalovaly. Laicky řečeno, jedno bez druhého se udělat nedá, a pokud chceme, aby nám kino sloužilo dalších padesát let, je nutné to vzít opravdu takzvaně zgruntu,“ vysvětlila Alexandra Lipowská, vedoucí odboru investic s tím, že díky navrženým stavebním změnám se navíc sníží energetická náročnost budovy o více než polovinu. To znamená, že město ušetří zhruba 300 tisíc ročně.

Originální budovu Kina Kosmos navrhli bratislavští architekti Ladislav Bořuta a Alois Dařich. Střecha kinosálu, zavěšená na 78 ocelových lanech, je technickým unikátem z dílny uznávaného statika a odborníka na samonosné lanové střechy Jozefa Poštulky. V 60. letech 20. století se jednalo o nové a originální řešení na světové úrovni. V bývalém Československu bylo možné spatřit podobné konstrukční řešení jen u plaveckého stadionu v Českých Budějovicích, který je od roku 2017 kulturní památkou, a sportovní haly v Bratislavě-Pasienkoch.

Špičkový koncertní sál se začne v Ostravě stavět ještě letos. Město vybralo zhotovitele

Domácí
Foto: vizualizace město Třinec

Modernizace Kina Kosmos v Třinci

„Unikátní tvar střechy dává zcela jedinečný vzhled celému objektu. Požadavek nenarušit současný ráz byl tím nejpodstatnějším při přípravě rekonstrukce, odborná posouzení zdůrazňovala zanechat tuto unikátnost a co nejvíce se přiblížit původní podobě budovy z šedesátých let minulého století,“ nastínila vedoucí odboru třineckých investic.

Prozradila, že zpočátku se nedařilo najít projektanty, kteří by se do opravy střechy pustili. Nakonec se město dohodlo s odborníky ze Stavební fakulty VŠB – Technické univerzity Ostrava. Zároveň se na rekonstrukci bude podílet místní architektonické studio Petit atelier.

Podle Lipowské bude i tak rekonstrukce stavebním oříškem. „Technicky složitá bude už jen demontáž střechy. Z kina se na čas stane planetárium, proto bude potřeba objekt zakrýt provizorní střechou, aby do něj neteklo,“ poukázala.

Odklepnuto. Ostrava bude mít supermoderní vědeckou knihovnu přezdívanou Černá kostka

Tipy a trendy
Foto: vizualizace město Třinec

Modernizace Kina Kosmos v Třinci

Kromě opravy lanové střechy dojde i na výměnu už nevyhovujících akustických obkladů a podhledů, obměnu elektroinstalace, světel, vzduchotechniky i rekuperace. „Kino kinem dělá samozřejmě kvalitní promítací technika a audiosystém. U nás je obojí na hranici životnosti, takže součástí prací bude i redigitalizace kina, které ročně odehraje na devět set filmových představení,“ sdělila.

Za redigitalizaci zaplatí město navíc asi osm milionů a obyvatelé Třince mohou počítat i s rekonstrukcí veřejného prostranství v okolí biografu. Ta by měla stát dalších 31 milionů korun. „Máme tři prostranství, před kulturním domem, na náměstí TGM a před kinem, ale do budoucna z toho chceme udělat centrum,“ objasnila primátorka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Pokud půjde vše podle plánů, odstartuje modernizace kina v červnu. Práce by měly trvat 12 měsíců. „Věříme, že se vše povede a že se nám podaří citlivě zmodernizovat tento jedinečný architektonický skvost Třince,“ uzavřela Lipowská.

V Ostravě vzniká nové muzeum. Ukáže, jak před sto lety bydleli zaměstnanci hutí

Bydlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám