Hlavní obsah

Moderní rodinný dům ve Vrchlabí poskytuje soukromí i na exponovaném pozemku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům ve Vrchlabí od studia DMAE Architects je moderní stavbou krásně zasazenou do přírodního prostředí. Z venkovních prostor jsou působivé výhledy na centrum města a jeho dominantu, kostel svatého Vavřince.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Stavba se nachází ve Vrchlabí v Královehradeckém kraji.

Článek

Když architekti poprvé navštívili pozemek ve Vrchlabí, čněl na něm starší žlutý dům. Dnes na jeho místě, trochu posunutý a srovnaný k vrstevnici, už stojí nový. Je vlastně stejně velký jako původní, ale už tolik nevyčnívá, spíše naopak. Architekti se dům snažili trochu schovat a zajistit obyvatelům více soukromí a klidu. Střecha má nízký sklon, takže při pohledu z města není vidět.

Dům je rozdělen na dvě části. První z nich je tmavá, pobitá prkny, jako bývaly stodoly nebo kůlny či jejich vrata. Je v ní garáž a spousta místa pro různé věci a také byt pro návštěvy.

Dům s otevřenou fasádou má neobvyklou dispozici rozloženou do tří podlaží

Tipy a trendy

Druhá část samotného domu je dlouhá, světlá a otevřená. Uprostřed dispozice se nachází velká místnost otevřená na obě strany. Směrem do svahu je v domě stín a v létě chlad a klid. Naproti této části je umístěno velké okno s výhledy do krajiny. Ochoz pod přesahem střechy podél celého domu připomíná klasické zápraží. Zahýbá za roh, k ložnicím. Jeho hrana se pak ztrácí v trávě.

Rodinný dům stojící uprostřed pozemku je skvěle propojený s oběma částmi zahrady

Tipy a trendy

Jedna z ložnic se otevírá k městu, ale o to víc je vnořena do podloubí; ta druhá má svoje vlastní zátiší s několika starými stromy.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Nový lesní ateliér vznikl i z nevyužitých a recyklovaných materiálů

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám