Hlavní obsah

Dům s otevřenou fasádou má neobvyklou dispozici rozloženou do tří podlaží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý úkol dostali architekti z brazilského ateliéru Stemmer Rodrigues. Obrátili se na ně klienti s žádostí o návrh domu na silně svažitém pozemku. Dům měl být orientovaný do ulice a nabízet co nejhezčí výhled na náměstí, ke kterému má rodina osobní vztah. To proto, že stromy, které na něm rostou, sázeli její členové. Zároveň však dům neměl odhalovat nic ze soukromí obyvatel.

Foto: Gabriel Konrath

Dobrý výhled ven z domu byl základním přáním jeho majitelů.

Článek

Aby mohli architekti dostát oběma požadavkům, museli pro dům, který nazvali jako Casa Flor (Květinový dům), velmi pečlivě vymyslet jeho vnitřní uspořádání.

Majiteli jsou manželé, pracující jako profesoři na univerzitě, se dvěma malými dětmi. Rodina v dané části Porto Alegre bydlí už dlouho. Když bylo třeba znovu osázet tamní náměstí, zapojila se do této práce a má k němu tudíž osobní vztah.

Když si manželé pořizovali pozemek pro stavbu svého domu, chtěli ve čtvrti zůstat, a proto si vybrali parcelu s výhledem na náměstí, ovšem rozkládající se na příkrém svahu.

Architekti se tedy pustili do návrhu domu. Základem bylo navrhnout stavbu dostatečně vysokou. V tomto případě jde o třípodlažní objekt s celkovou plochou 273 m2. Jeho tvar pojali architekti co možná nejjednodušeji. Jen s mírnou nadsázkou lze říci, že má tvar kostky, která zasahuje od jedné strany mírně se zužujícího pozemku ke druhé.

Majitelka si nechala upravit dům tak, aby v něm mohla cvičit jógu

Tipy a trendy

Hlavním rysem stavby je maximální otevření její čelní fasády, která je prakticky celá prosklená. Z domu je tak skutečně dobrý výhled a zároveň je jeho interiér plný světla. Díky velkým francouzským oknům a také umístění druhé sady oken na straně do ulice lze dům velmi dobře větrat a v případě potřeby i ochlazovat, což umožňuje omezit spotřebu energie.

Zajímavá dispozice

Vstup do domu je až na úrovni druhého podlaží. Zde je nejenom přístřešek pro parkování automobilů před domem, ale v interiéru pak vstupní hala, prádelna a postranní galerie s knihovnou, jejíž uspořádání umožňuje umísťovat svazky knih ve výši očí. To bylo speciální přání majitelů.

V sousedství knihovny visí nad obývacím pokojem síť z námořních lan, která slouží jako místo pro čtení a relaxaci v samém srdci domu.

Do spodního podlaží architekti umístili obývací pokoj propojený s kuchyní, která je ukrytá pod galerií. Z přízemí lze posuvnými dveřmi vycházet na terasu před domem, kde je venkovní kuchyně s grilovací zónou a jídelním posezením. Na konci zahrady je pak bazén s dřevěnou terasou a lehátky.

Nejvyšší podlaží má soukromý charakter, je v něm hlavní ložnice doplněná šatnou a vlastní koupelnou. Další dvě ložnice se společně dělí o druhou koupelnu a rodina zde má k dispozici ještě druhý obývací pokoj, který nabízí větší klid a intimitu. Zde je rovněž kout určený ke studiu.

Tak, jak architekti pro dům zvolili jasné a srozumitelné tvary, zvolili stejný přístup i při výběru materiálů. Základem je přiznávaný beton doplněný prvky ze skla, černě natřené oceli a dřeva.

Křehce a zároveň bytelně působí dům, jehož podlaží se ne vždy překrývají

Tipy a trendy
Související témata:
Stemmer Rodrigues Arquitetura

Související články

Výběr článků

Načítám