Hlavní obsah

Sídlištní stavba z šedesátých let prošla kompletní rekonstrukcí a vznikl polyfunkční dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní sídlištní stavba v Praze 6 z konce šedesátých let prošla pod vedením architektky Lucie Němcové kompletní rekonstrukcí. Nad dvěma stávajícími podlažími byla realizována nástavba třetího patra, kde díky novému zastřešení bylo možné umístit rozsáhlé sály pro profesionální tanec nově budovaného tanečního studia.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architeturu, Václav Novák

Stavba se nachází na Petřinách v Praze 6.

Článek

V prvním patře stavby je umístěno zázemí a menší baletní sál. Ve druhé části podlaží se pak nachází několik nájemních kanceláří. Původní prodejny a kavárna v přízemí byly zrenovovány a doplněny o odpovídající zázemí.

Vznikly tak velkorysé prostory s velkoformátovými výlohami orientovanými do předprostoru při hlavní ulici. Ten majitelka domu získala od města do pronájmu a upravila ve spolupráci s oslovenou krajinářskou architektkou.

Na úrovni přízemní části je nově možné domem volně „projít“, což vzhledem k faktu, že je stavba vsazena mezi dva bytové domy, výrazně rozšiřuje prostupnost a využití navazujícího veřejného prostoru. Oživení přízemní části domu ostatně bylo jedním z hlavních cílů projektu.

Efektní fasáda s balkonovými platformami má i funkční význam

Stavba je umístěna u frekventované tramvajové městské třídy v ulici Na Petřinách. Na první pohled výrazná čelní fasáda s balkonovými platformami stíněnými předsazenou konstrukcí z nevšedně ohýbaných perforovaných lamel má tedy i svůj čistě funkční význam. Řeší potřebu přistínění hlavní strany stavby, tlumí hluk z ulice a díky ní došlo i k „rozšíření“ domu v horních podlažích o venkovní pobytový prostor. Vznikl tak intimnější meziprostor v celé délce domu, který je k dispozici uživatelům kanceláří a tanečního studia. Samotné stínicí lamely jsou nakloněny pod různými úhly. Ty vytvářejí dojem pohybující se či vlnící se fasády.

Budova patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Zanedbaná budova bývalých jeslí se proměnila v moderní výukové centrum

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám