Hlavní obsah

Moderní rodinný dům si krásně notuje s valašskou přírodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherný výhled, svěží horský vzduch a minimalistický styl - to jsou jen některé z důvodů, proč rodinný dům v Moravskoslezských Beskydech nabízí takovou dávku pohody a odpočinku. Spojuje v sobě moderní komfort s tradiční valašskou architekturou.

Foto: Studio Toast

Dům hledí do okolní krajiny velkoplošnými okny a francouzskými dveřmi.

Článek

Majitelé si přáli jednoduchou stavbu s obývacím prostorem a třemi ložnicemi. „Naším cílem bylo navrhnout dům, který by nejen respektoval přírodní charakter lokality, ale zároveň poskytoval obyvatelům možnost vychutnávat si nádherné výhledy do okolí. Zaměřili jsme se na maximální otevření prostoru směrem do exteriéru, abychom propojili interiér domu s přírodou,“ říká architekt Kamil Mrva, šéf studia Kamil Mrva Architects.

Stavba obdélníkového půdorysu nabízí bezpečné útočiště uprostřed beskydských kopců. Dům na pozemku doplňuje přístřešek s garáží ve stejném stylu. Návrh domu vychází z charakteru místní architektury, přitom zahrnuje i moderní prvky a materiály.

K domu vede příjezdová cesta dlážděná ze dvou kamenných pásů, čímž je nejen praktická, ale zároveň tím esteticky zapadá do přírodní krajiny.

Dům na čapích nohách pokryje provoz rodiny a tři čtvrtiny spotřeby elektromobilu

Tipy a trendy

„Dřevostavba je už na pohled charakteristická svou fošínkovou konstrukcí s provětrávanou modřínovou fasádou,“ upřesňuje architekt. Přední část domu zdobí nejen dřevěné obložení, ale i zajímavě řešené okno, které propouští světlo do interiéru - a současně zajišťuje soukromí místnosti. Podél domu vede úzký chodník, který umožňuje obchůzku kolem celé stavby. Na opačné straně domu, kam lze také vyjít z obývacího pokoje i ložnice, se pochozí lem domu rozšiřuje do terasy.

Kvalitní hliníková střecha

Zastřešení domu tvoří plechová krytina z hliníku, kterou si vybral investor společně s dodavatelskou firmou. Společně s architektem majitelé vybrali tmavý odstín, aby střecha ladila s fasádou a okolní přírodou. Střecha svým čistým vzhledem připomíná falcovaný plech a koresponduje s minimalistickým rázem celé stavby. Zároveň je zvolená krytina lehká, kompaktní, a především odolná vůči větru a sněhové zátěži, což je v horské oblasti nejdůležitější. Střecha svou barvou ladí i s vchodovými dveřmi s prosklením, které jsou rovněž v tmavém antracitovém odstínu a jsou umístěny ve středu budovy.

Strop otevřený až pod střechu

Zmíněný vstup do domu zavede hosta nejprve do prostorné chodby a z ní do hlavního obytného prostoru. Stěny místnosti jsou čistě bílé, což umožňuje vyniknout nábytku a dekoracím. Centrálním prvkem hlavního obytného prostoru jsou menší černá krbová kamna oválného tvaru. Komín prochází vysokým stropem, který zůstal otevřený až do špice samotné střechy, s přiznanými dřevěnými trámy. „Šikmý strop ve tvaru písmene A působí vzdušně a zároveň příjemně a místnosti dodává světlý charakter,“ doplňuje autor projektu.

Ze stropu visí dvě závěsná černá světla se třemi lampami na konci, která tvoří hlavní osvětlení místnosti. Na pravé straně od dveří je odpočinková zóna s velkou modrou rohovou pohovkou, nad kterou je umístěna police sloužící zároveň jako knihovna. Na stěně je také malá černá čtecí lampička ladící se stropními svítidly.

Žižkovský rodinný dům je po rekonstrukci větší a lépe vidí do zahrady

Tipy a trendy

Kuchyň v bílém s retro prvky

Součástí společenského prostoru je jednoduchá bílá kuchyně s ostrůvkem. Kontrastním prvkem je tmavě vínová lednice v retro stylu, která má zaoblený tvar a stříbrné úchyty.

Na kuchyň navazuje jídelní zóna s jídelním stolem, jehož dřevěná deska ladí s ostatními dřevěnými prvky v místnosti, zatímco černé nohy ve tvaru lichoběžníků mu dodávají moderní vzhled. Židle jsou rovněž ve stylu retro. Mají kulatý sedák s půlkruhovou opěrkou zdobenou dřevěným ornamentem. Nad stolem visí dekorace v podobě dřevěné zvonkohry.

Příjemné posezení v okně

Podél kratší zdi velké místnosti je široké obdélníkové okno, které do místnosti vpouští spoustu denního světla. Kromě toho je to příjemné místo k posezení s výhledem do okolí, i pro odpočinek s knihou, šálkem kávy nebo čaje.

Noční obloha na dřevěném stropu

Vedle obývací části je umístěna hlavní ložnice. Má bílou výmalbu na stěnách a rovný dřevěný strop s přiznanými trámy, se kterými ladí i přírodní dřevěná podlaha. V centru ložnice stojí masivní dřevěná postel, nad kterou jsou na stěně dvě bílé lampičky. Stropní světlo s jeho černým obrysem a bílým krytem vytváří iluzi plného měsíce na noční obloze. Ložnice má vlastní vstup francouzskými dveřmi přímo na terasu.

Z ložnice vedou dvoje jednoduché bílé zasouvací dveře do pouzdra, jedny do šatny a druhé do koupelny, která je rovněž přístupná z chodby. Koupelna má na stěnách betonovou stěrku a bílý strop. Skříňka s dřevěným povrchem slouží jako úložný prostor i podstavec pro oválné bílé umyvadlo, které vystupuje nad povrch.

Obklad vany je tvořen šedými dlaždicemi, které ladí se stěnou. Kontrastuje tu pouze stříbrná vodovodní baterie se stříbrnou sprchou. „V koupelně je také toaleta a samostatný sprchový kout. Naproti koupelně, přes chodbu, se nachází další samostatná toaleta, což je ideální kupříkladu pro návštěvy,“ dodává architekt.

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 130 m2

Užitná plocha: 98 m2

Použité materiály:

Hrubá stavba: dřevostavba; fošínková konstrukce s provětrávanou modřínovou fasádou

Interiér : dřevěné podlahy – přírodní odstín; dřevěný přírodní krov a strop; na stěnách bílá malba; dveře – bílé dřevěné hladké; nábytek – v přírodním duchu

Dodavatelé:

Okna a skleněné výplně: AL Construct; Dřevěné podlahy: DAPO – podlahy; Střešní krytina: Satjam Rapid DeLuxe; Základové konstrukce: Stavoši; Dřevostavba, dřevěná fasáda: Designové dřevostavby - VSF Novotný

Dvě ložnice pro hosty

V domě jsou ještě další dvě ložnice pro hosty na druhé straně domu. Jsou k sobě umístěny zrcadlově. Mají opět bílé stěny, a především šikmý dřevěný strop. V ložnicích je manželská postel se šedým rámem a ladícími nočními stolky v rustikálním stylu. Velké okno od podlahy nabízí příjemné přirozené světlo. Nad postelí visí jednoduché černé stropní svítidlo ve tvaru kruhu.

Výhled a čerstvý horský vzduch jsou jedním z klíčových prvků, které dělají z celého domu jedinečné místo pro odpočinek a relaxaci. „Od počátku návrhu jsme byli ve shodě s investory a měli jsme oboustrannou radost z práce, což se pozitivně odrazilo ve výsledné podobě projektu,“ pochvaluje si závěrem architekt.

Anketa

Líbilo by se vám trvale bydlet na horách?
Ano, moc. To je můj sen.
44,3 %
Docela ano.
21,7 %
Asi moc ne.
12 %
Jenom to ne!!!
22 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1230 čtenářů.

Mladý pár zrekonstruoval dům na skále. Vložil do něj elegantní lávku

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám