Hlavní obsah

Dům na čapích nohách pokryje provoz rodiny a tři čtvrtiny spotřeby elektromobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavení na stromě vznášející se nad okolním terénem připomíná rodinný dům v norském městě Kongsberg. Díky využití nejnovějších technologií odpovídá navzdory svému velice členitému tvaru nejenom požadavkům na udržitelnost, ale také dokáže vyprodukovat tolik energie, že pokryje provoz rodiny, která v něm bydlí, ale také tři čtvrtiny spotřeby jejího elektromobilu.

Foto: Archiv architektů

Díky velkým proskleným plochám dům v zimě prohřívají sluneční paprsky.

Článek

Při návrhu rodinného domu stojícího jihozápadně od Osla spolupracovali norští architekti z ateliéru Snøhetta s jeho budoucím obyvatelem, inženýrem Torem Helge Dokkou. Odtud název stavby Dokka Hus (Dům Dokka).

Společně navrhli stavbu, jež je umístěna v příkrém svahu a na skalnatém podloží. Rozdělena je do dvou propojených objemů, které jsou vyrobeny převážně z křížem laminovaného dřeva (CLT) a lepených hranolů (BSH). Vznášející se část je přitom nesena masivními dřevěnými trámy, které jsou ukotveny do skály pomocí ocelových patek.

Díky tomu měla stavba jen minimální dopad na místní přírodu a v případě potřeby lze dům kdykoli snadno demontovat, aniž by zanechal nesmazatelnou jizvu. Další technologickou zajímavostí je skutečnost, že celá stavba byla smontována bez použití jediného hřebíku. Zvolené postupy umožnily, aby už jen proces stavby zanechal výjimečně nízkou uhlíkovou stopu stejně jako dům během svého provozu.

Právě zásady udržitelnosti měli autoři na zřeteli, když dům navrhovali. Věnovali proto velice pečlivou pozornost orientaci stavby, designu jako takovému a použitým materiálům i zvoleným stavebním postupům včetně zajištění technologií pro maximalizaci energetických zisků budovy. To bylo ostatně záměrem majitele od samého začátku - navrhnout a postavit dům, který by ukázal, že rodinné bydlení může být nejenom udržitelné, ale také energeticky pozitivní.

Dům má velmi efektivní systém vytápění. Je v něm instalované podlahové topení připojené k tepelnému čerpadlu v podobě zemního vrtu. Další teplo se do interiéru dostává díky velkým proskleným plochám, které dovnitř propouštějí spoustu slunečního světla a s ním i tepla. V teplých letních měsících se pak funkce celého systému obrátí, a tím se interiér ochlazuje. Zároveň tím, jak je dům navržen, je zaručeno, že se jeho vnitřkem šíří teplo i chlad přirozeně, s minimální nutností mechanické ventilace.

Technické informace

Celková plocha podlah: 190m2

Přízemí: 76 m2

Hlavní podlaží: 102 m2

Loft: 12 m2

Vedoucí architektka: Anne Cecilie Moeová

Dodavatelé CLT a BSH: Splitkon, Hønefoss

Jak uvádějí architekti, dům má průměrný roční přebytek 15 kWH/m2, což v praxi znamená, že zvládne bez problémů pokrýt veškeré náklady na svůj provoz a potřeby rodiny a navíc ještě 75 procent spotřeby pro nabíjení elektromobilu.

„Dům Dokka je důkazem možností udržitelného života a ukazuje, jak inovativní design, přísné energetické principy a závazek k harmonii s přírodou mohou nově definovat budoucnost rodinného bydlení. Jak rezidence otevírá své dveře zelenějším zítřkům, nastavuje nový standard pro ekologicky uvědomělou architekturu,“ shrnují architekti.

Roztomilé dřevěné domky jsou jako hrst kostek vržených do divoké hornaté krajiny nad fjordem

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám