Hlavní obsah

Moderní lesní chata je místem pro rodinnou rekreaci na okraji Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní chata pro rodinnou rekreaci nabízí odpočinek a klid v lesích na okraji Prahy. Vznikla na místě původní malé chatičky a ani nový domek neměl být velký. Ten architekti zařídili s maximální praktičností.

Foto: Petr Polák a časopis Bydlení mezi panely

Prostor obývacího pokoje rozšiřuje v teplých dnech venkovní zastřešená terasa.

Článek

„Na jaře 2020 přišel do našeho ateliéru noblesní pár s vizí prostorově skromného domku, který jim poskytne klidné útočiště v přírodě, únik z každodenního ruchu a shonu velkoměsta. Komfortní místo, kde namísto burácení tramvají šumí stromy a kontakt s přírodou je bezprostřední,“ popisují své první setkání s klienty architekti Lenka Bartoňová a Miroslav Krátký z ateliéru Archicraft.

„Oblast, kterou si pro svou chatu vybrali, má zcela unikátní atmosféru. Na místo nevede pohodlná asfaltová silnice, ale vcelku rozverná cesta, která už sama o sobě proměňuje vnímání. Dále od starostí velkoměsta, blíže k přírodě, přepínáme na jiný režim,“ pokračují architekti.

Místní regulace určila maximální zastavěnost pozemku i výšku stavby, čímž bylo zadání limitováno. Archetypální podobu chaty architekti ve spolupráci s klienty volili s ohledem na zástavbu okolního prostředí a její vertikální orientací zdůraznili kontrast mezi stabilitou země a svobodou nebe.

Snadná údržba fasády

V okolí chaty jsou nádherné vysoké jehličnany, které architekty okouzlily a jejichž vzor se odráží ve fasádě. Ta je tvořena tmavě hnědými hliníkovými šablonami a svým tvarem připomíná šišku. Hliníkový povrch fasády zaručuje snadnou údržbu, dlouhou životnost a naplňuje zásadní požadavek na praktičnost.

Sounáležitost s přírodou podporují prosklené posuvné plochy, které propojují obytnou část interiéru s okolím a také úžasně rozšiřují pocit prostoru uvnitř chaty. Velká okna přinášejí nejenom krásný výhled, ale i spoustu světla pro investorku, která se na své chatě ráda věnuje malbě.

Dřevostavbu zdobí modřínová fasáda

Tipy a trendy

Útulnost a teplo domova

Cílem zadání bylo vytvořit prostor, který vyzařuje útulnost a teplo domova. Proto byl v interiéru hojně využit dub, konkrétně na podlahy, stěnu s krbem, jídelní stůl a židle. V ložnici a na schodišti zůstaly viditelné konstrukční CLT panely ze smrkového dřeva.

Tento přírodní materiál přináší do interiéru teplý dojem domova a ušetří náklady na obklady. CLT panely mají výhody i ve statických vlastnostech – malá konstrukční hloubka umožňuje velké rozpony a má vysokou únosnost. Jejich malá tloušťka spolu s dobrou tepelnou izolací vede k prostornějšímu interiéru. Stavbu kompletně projektovala a realizovala firma 3AE, specializovaná na dřevostavby z masivních panelů z českého dřeva.

Technické informace

Zastavěná plocha: 48 m²

Hrubá podlahová plocha: 100 m²

Užitná plocha: 67 m²

Plocha pozemku: 590 m²

Použité materiály

Nosná konstrukce domu, okna: dřevo

Fasáda a střecha: hliník

Komín: nerez

Podlahy: dub

Fasáda a terasa: thermowood

Dodavatelé

CLT panely: Novatop

Okna: Značková okna

Plechové šablony: Prefa

Tepelně upravené dřevo: Lunawood

Ochranná čidla proti vlhkosti: Senzomatic

Pohoda a odpočinek

Hlavním tématem chaty je pohoda a odpočinek a tomu musely být bezpodmínečně podřízeny i prostory. Kuchyňskou linku architekti začlenili do obytné zóny tak, aby působila jako její přirozená součást. Proto nad ni umístili knihovnu vrůstající do stropu a pro části skříněk zvolili sjednocující motiv dubového dřeva se stejnou profilací, jakou má stěna u krbu. Jídelní stůl se přirozeně včlenil mezi kuchyňské skříňky.

Chata je synergií současného designu, respektu k přírodě a praktického využití prostoru. „I na malé ploše je možné vytvořit prostor pro pohodu, odpočinek i uměleckou tvorbu,“ jsou přesvědčeni architekti.

Malý prostor

Původní chatička byla i přes naprosto miniaturní rozměry místem, kde se majitelé cítili spokojení. Při navrhování nové chaty tak měli od počátku důvěru v malý prostor, který je příjemný a útulný, je-li dobře navržený.

Nechala si dům navrhnout od bratra, a snížila tak cenu o statisíce

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: archicraft

Reklama

Související témata:
Archicraft

Související články

Výběr článků

Načítám