Hlavní obsah

Kvalita dveří se skrývá uvnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle čeho vybírat interiérové dveře? Nejen podle vzhledu. Sledujte rovněž, co ukrývají uvnitř. Tam se schovává pravá kvalita, jež rozhoduje. Ve zpracování dveří jsou totiž velké rozdíly a je důležité, abyste o nich věděli.

Foto: Solodoor

Dveřní světlíky jsou vytvořeny z upravené obložkové zárubně a vyrábějí se vždy na míru.

Článek

Dveře jsou v interiéru dominantním prvkem podobně jako podlahová krytina. Zabírají velkou plochu, proto se pečlivě zajímejte o jejich životnost, kvalitu, údržbu a samozřejmě vzhled!

Dveře nejsou papír…

Obvodový vnitřní rám z masivního dřeva a zároveň výplň z tvrzené voštiny, tedy papíru. Na tuto variantu pozor! Masivní dřevo pracuje, a pokud nemá uvnitř křídla dveří pevnou oporu, snadno se prohne. Voština prostě do dveří nepatří. Laik ji pozná snadno: dveře jsou lehké (váží zhruba jen 14 kg) a levné.

Foto: Sapeli

V koupelně nebo v místnostech s velmi vysokou vlhkostí bez odvětrání se dveře mohou začít kroutit. V takové chvíli se vyplatí mít voděodolné dveře.

Kvalitní dveře mají váhu od 30 do 40 kg, což je rozdíl, který v prodejně snadno zaznamenáte. Kvalitní dveře mají uvnitř desku ze slisovaných dřevních třísek. Ta dveřím dodává stabilitu, pevnost a odolnost proti nárazu. Celistvá výplň také zvyšuje akustickou izolaci, celkově to může být i o 3 dB.

Záleží samozřejmě i na kvalitním povrchu. Levné voštinové dveře mají fólii, což je impregnovaný papír o síle 0,1 mm. Takový povrch dítě s hranatou kostkou nebo pes s drápky snadno poškodí. Vybírejte dveře, jež mají povrch z CPL laminátu, který se skládá ze tří vrstev. Laminát navíc umí napodobit mnoho zajímavých povrchů: dřevo, ale i lněnou textilii, kámen, beton.

Kusový koberec zvýrazní kouzlo místnosti

Tipy a trendy

Vsaďte na speciality

Interiérové dveře mohou mít speciální úpravy: zajímavé jsou třeba kouřotěsné, jež splňují náročnou certifikaci na průnik studeným i teplým kouřem. Jsou skvělé do míst, kde je riziko požáru: tedy třeba mezi obytnou část a garáž či do dílny. Dveře jsou samozřejmě požáru odolné a hlavně dostupné v mnoha povrchových variantách.

Kouřotěsná úprava je možná u požárně odolných dveří, které lze využít jako základní variantu vchodových dveří do bytu. Vyrábí se s požární odolností 30 nebo 45 minut.

Foto: Vekra

Dopřejte si skleněné bezpečnostní dveře, jež propouštějí denní světlo a šetří prostor. Zajíždí totiž do stavebního pouzdra.

Další specialitkou může být dveřní světlík. Denní přirozené světlo je důležité, ale některé domy jsou orientované na světové strany, které prosvětlené moc nejsou. Pak je báječná varianta dveřních světlíků, což je skleněná plocha vsazená do speciálních zárubní.

Světlíky mohou být vyplněny standardním či bezpečnostním sklem, které se v případě rozbití rozsype jen na drobné neostré úlomky, o něž se nelze pořezat. Světlíky mohou být umístěné po jedné či obou stranách dveří i nad nimi. Maximální velikost stavebního otvoru, do kterého lze světlík nainstalovat, je 250 × 250 cm.

Dveře a podlaha jsou partnerská dvojka

Laďte je k sobě záměrně, nahodilost se nepočítá. Buď je vybírejte ve stejném dekoru a preferujte kompaktnost, nebo naopak viditelný kontrast.

Pruhy vnesou do interiéru nadčasovost a eleganci

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Textil na oknech dodá interiéru styl

První pohled při vstupu do místnosti patří oknu, protože dovnitř propouští světlo. O tom, jakým způsobem tak činí, rozhodují záclony, závěsy či japonské stěny,...

Výběr článků

Načítám