Hlavní obsah

Kubistická Jakubcova vila působí jako krychle okosená dlátem

Novinky, ¨text: Lenka Nyklová, editace: tnk

Jakubcova vila je jedinečnou stavbou. Jde o první kubistickou stavbu architekta Pavla Janáka. Dům s geometrickými rysy stojí v Jičíně, ačkoli kubistické stavby mimo Prahu jsou k vidění jen vzácně.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Jičín-Holínské předměstí, M. Koněva čp. 157

Článek

Stavby českého kubismu působí někdy jako skladby nerostů, špachtlí seřezávané nebo dlátem okosené. Tímto dojmem působí i jičínská vila, která má řadu zkosených prvků.

V roce 1911 koupil okresní soudce v Jičíně Josef Jakubec a jeho manželka Růžena pozemek v zahradě. Na něm si postavili ve své době výjimečnou vilu.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila má geometrické, kubistické rysy.

Stavba má v principu formu krychle, ale její zkosená nároží a řada kosých ploch narušují její pravoúhlost a jednotvárnost, vyvolanou rovnými stěnami. V detailu se uplatňují nápaditě upravené rámy oken a dveří, které navozují iluzi krystalických forem.

Hlavní vstup má jasné kubistické rysy a vyvolává tak dojem plastičnosti. Uliční strana vily si přísně zachovává symetrii umístěním vstupního portálu, rozvržením okenních os, vikýře ve střeše i dvou komínů.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vstup do vily řešil architekt Janák také symetricky.

Vstupní branka do ulice a veranda při jižním průčelí do zahrady jsou také umístěny na ose celého domu. Výjimkou tohoto symetrického řešení je přístavba garáže na západní straně.

Proražená okna do garáže, vzniklá pozdější úpravou, byla ale dobře přizpůsobena výtvarnému řešení celého domu.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Autor vila architekt Pavel Janák.

V interiéru architekt upustil od prostorné haly. Zkosení prvků se nevyhýbá ani dřevěnému schodišťovému zábradlí. Výtvarné pracné odsekávání cihelného zdiva vyšlo poměrně draho, a nejspíš i proto se tato světová architektonická rarita v masové výstavbě neprosadila.

Jakubcova vila byla vždy využívána k bydlení. Je zapsána na seznamu kulturních památek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám