Hlavní obsah

Řevnická vila Šimsových vyniká jednoduchostí fasády a geometrických prvků

Novinky, text: Eva Novotná, editace: tnk

Dům v Řevnicích s geometrickými motivy na fasádě, stavěný svépomocí téměř osm let, splňoval vysoké požadavky na komfort. Projekt v jednoduché barevnosti nabídl velkorysé řešení interiéru s prostornou obytnou halou a s krytým bazénem a saunou.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Řevnice, Kozinova čp. 924

Článek

Monopol stavebního průmyslu a omezující politika státních projektových ústavů v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století protěžovaly výstavbu velkých sídlišť, případně typizovaných rodinných domů.

Rodinný dům pro manžele Šimsovy, navržený na míru objednavatele, je tak jedním z mála tvůrčích příkladů té doby. S projektem se stavebníci nejdřív obrátili na architekta Jana Boka, ten ho však přenechal kolegovi Janu Kubečkovi.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Architekt pracoval s jednoduchými geometrickými motivy.

Hodně pečlivý a do detailu propracovaný Kubečkův návrh udělal na objednavatele dojem, a tak se odklonili od svých původních obyčejných představ o rodinném bydlení a s nadšením propadli ambicióznímu a náročnému projektu.

Charakteristický rys stavbě dodává vysoká dekorativní atika opticky prodlužující horní část fasády stavby s kruhovými průřezy.

Architekta inspirovaly stavby Richarda Meiera

K čistým zářivě bílým liniím stavby pak autora, jak sám přiznává, inspirovaly především stavby amerického Richarda Meiera, který také hodně pracoval s bílou barvou a jednoduchými geometrickými motivy.

Architekt Jan Kubečka, absolvent pražské stavební fakulty ČVUT, má k tradici české moderní architektury blízko. Pochází z rodiny zlínských architektů.

Jeho strýc Vladimír začínal v Baťově projektové kanceláři a pro Zlín projektoval i po roce 1945.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Nákres stavby prozrazuje přiznanou jednoduchost základního tvaru stavby.

Přestože Jan Kubečka nemohl studovat na Akademii výtvarných umění, jak si původně přál, nepřestal jako stavební inženýr tvorbu svých kolegů a vývoj architektury sledovat. Osobitý přístup k projektování ho přivedl v šedesátých letech k práci v ateliéru Beta u Jana Bočana a Jana Šrámka.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Plánek odhaluje interiérové uspořádání místností.

V sedmdesátých letech Kubečka krátce pracoval na dostavbě Národního divadla v ateliéru architekta Pavla Kupky. V roce 1981 emigroval do Vídně, kde se jako projektant věnoval mimo jiné i dopravním stavbám. V devadesátých letech se vrátil do Čech a příležitostně se věnuje navrhování rodinných domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám