Hlavní obsah

Porkertova vila má prvky orientálního maurského slohu

Novinky, text: Radomír Rais, editace: tnk

Vzhled Porkertovy vily ve Skuhrově je hodně romantický. Stavba je skoro až pohádkově členěna různými prvky a konstrukcemi v originálním orientálním uspořádání. Má prvky maurského slohu se zdobnými oblouky a bohatými ornamenty.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Skuhrov nad Bělou čp. 58

Článek

František Kolovrat-Libštejnský, nejvyšší purkrabí Království českého, postavil roku 1817 pro obyvatele hor Růženinu huť ve Skuhrově nad Bělou.

Její správou byl pověřen inženýr Josef Porkert. Jeho synové Vilém a Eduard pak odkoupili huť od hraběnky Olgy Kolovratské-Libštejnské. Vilém koupil roku 1899 domek čp. 59.

Stavbě se říkalo Nová vila

Když se mu narodil syn Vilém mladší, byl objekt rozšířen tak, že dostal podobu vily („Stará vila“). Druhou vilu rodiny Porkertových, čp. 58, postavil Vilém mladší v letech 1931–1932. Té se říkalo „Nová vila“. Místem stavby se stal pozemek nedaleko „Staré vily“, původně zastavěný domkem a stodolou.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Interiéru vévodí kvalitní schodiště.

Základem architektonické podoby nové stavby byly prvky maurského slohu. Vilém mladší se stal stavebníkem už ve svých šestadvaceti letech, po návratu z cest po Evropě a Spojených státech, kde získával zkušenosti jako zaměstnanec v různých strojírenských firmách.

Stavba vznikla podle časopisu

Ve Skuhrově nastoupil jako společník a obchodní ředitel firmy J. Porkert, slévárny a strojírny, do té doby úspěšně řízené jeho otcem, Vilémem starším. Pro námět svého budoucího rodinného sídla si ale nejel do Španělska. Byla to Amerika a stavbu navrhl jako kopii podle amerického časopisu.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila je architektonicky hodně členěna.

Architektem stavby byl Oto Ployer, příbuzný rodiny. Zpracoval návrh vily a umístil ji na rovinné prostranství pod zalesněný skalní útvar s protékající řekou. Vilu stavěla pražská firma Hlaváček a Müller.

Dům byl založen na železobetonové vaně s podlahou sklepů pod úrovní řeky Bělé. Hodně prostorné schodiště v hlavním průčelí propojuje zahradu s verandou ve zvýšeném přízemí, s možností vstupu na venkovní terasu a do centrální schodišťové haly.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Nábytek má ladné aristokratické rysy.

Z ní je přístup do jídelny, knihovny, obývací místnosti, dvouramenným schodištěm do patra a podkroví, a kulečníkové síně – ta má také samostatný vchod z kryté rampy pro příjezd automobilem. Přízemí s prostornými místnostmi je hodně reprezentativní, stejně jako prostory patra a podkroví, kde jsou umístěny ubytovací pokoje a ložnice.

Porkertovi bydleli ve vile do ledna 1949. Vila pak dostala majitelku holandského původu, která v roce 2007 ukončila obnovu vily v její původní historické podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám