Hlavní obsah

Krbová kamna se stávají hlavním zdrojem tepla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodem loňského zvýšeného zájmu o krbová kamna a krbové vložky byla touha po tepelném komfortu nezávislém na plynu a elektřině. Také letos aspirují na primární ekologická topidla, a to i s ohřevem vody. Jaké varianty patří k oblíbeným?

Foto: Hecht

Tvrdé dřevo listnáčů hoří lépe a déle než měkké dřevo, které použijeme na podpal. Dřevěné brikety jsou vysoce výhřevné, hodí se pro noční vytápění.

Článek

Při výběru zohledníme potřebný výkon (kW) a ekologičnost spotřebiče, s čímž souvisejí kritéria jako typ budovy, velikost prostoru k vytápění, tepelné ztráty objektu atd. Pořízení kvalitního a k životnímu prostředí šetrného produktu může být finančně náročnější, v některých případech budeme muset dokonce zasáhnout do současné podoby stavby.

„Při montáži topidel je důležité dodržet bezpečnostní opatření, jako jsou např. nehořlavá podlaha, skleněná podložka nebo nehořlavá deska přesahující 50 cm zepředu a 30 cm ze strany od ohniště. Vzdálenost od hořlavých materiálů má být aspoň 80 cm, umístění kamen minimálně 20 cm od zdi,“ radí Marcela Bínová, odbornice z oddělení topení a kamna v Hornbachu.

Orientaci v nabídce usnadní označení Ecodesign 2022 i certifikát CE, což znamená, že výrobek splňuje nejnovější požadavky na energetickou účinnost a odpovídá náročným evropským normám.

Krbová kamna a krbové vložky

Volně stojící krbová kamna jsou v porovnání s tradičním krbem efektivnější. „Zatímco krb dosahuje efektivity okolo 25 až 30 %, u krbových kamen se dostaneme k 70 až 80 %, což významně snižuje spotřebu otopu,“ vysvětluje Tomáš Rampula ze společnosti Bauhaus.

Jednoplášťová (sálavá) kamna prohřejí své tělo i místnost rychle a s vysokou intenzitou. Uplatní se v chatkách, chalupách a interiérech s vysokými stropy.

Dvouplášťové (konvekční) modely pracují s cirkulací vzduchu, propouštějí teplo rovnoměrně a postupně, jsou schopné vytápět velké prostory. Vlastní tělo topidla má nižší teplotu než sálavé verze.

Krbová kamna s teplovodním výměníkem vytopí více místností, bez problémů je propojíme se stávajícím systémem vytápění. Část tepla krbových kamen se používá pro přímé vytápění místnosti a zbytek putuje do tepelného zásobníku. „Ten je zásobován vzniklou tepelnou energií také z dalších zdrojů, jako je třeba solární zařízení, topný kotel. Vytvořené teplo se ze zásobníku využívá podle potřeby pro zásobování ústředního vytápění nebo ohřev vody,“ říká Marcela Bínová.

Alternativou ke krbovým kamnům jsou ve všech směrech krbové vložky, tj. sálavé, konvekční i s výměníkem, ovšem obestavíme je, případně obložíme či vložíme do již existujícího otevřeného krbu. Oproti němu je však ohniště krbové vložky uzavřené skleněnými dvířky se žáruvzdorným sklem. Moderní krbové vložky zaujmou i svým designem, situujeme je doprostřed stěny, mohou být průhledové, rohové, třístranné.

Nová kamna, starý komín

Pro montáž nových krbových kamen/vložky je důležitý připravený komínový systém včetně vhodného kouřovodu. Již postavený komín musí být určen pro připojení topidla na tuhá paliva. Začneme nejprve odbornou kontrolou jeho stavu a vyčištěním. Tyto úkony jsou povinné ze zákona, měl by je provést jednou ročně kominík a vydat o nich potvrzení.

„Pokud víte, jaká kamna komín využívala, nejjednodušší je pořídit kamna podobných parametrů. V opačném případě se poraďte s odborníkem, který spočítá a zkontroluje, zda je připojení kamen ke stávajícímu komínu možné či je nutná jeho úprava. Při úpravách komína se nevyhnete revizi,“ poznamenává Petr Tichý, odborník sítě prodejen Hecht – specialisty na zahradu.

Průřez komínu a jeho výška rozhodují o tom, jaký objem vzduchu, eventuálně spalin, může komín odvést. Jeho účinnost zlepšíme zvětšením průduchu frézováním. Je-li vnitřní vyzdění šamotovými cihlami poškozené, komín vyvložkujeme. Staré roury nahradíme nerezovými, které novou zátěž zvládnou. Nový komín, často z nerezu, lze vést i po fasádě.

Anketa

Koupili jste si nebo plánujete si koupit kvůli drahým energiím krbová kamna či vložku?
Ano, kupovali jsme kamna/vložku právě kvůli drahým energiím.
52,9 %
Koupili jsme si teď krbová kamna/vložku, ale s cenou energií to nemělo nic společného.
18,2 %
Plánujeme si koupit kamna/vložku kvůli vysokým cenám plynu a elektřiny.
8 %
Plánujeme nákup kamen/vložky, ale s cenami energií to nesouvisí.
4 %
Ne, krbová kamna ani vložku jsme nekupovali a ani to neplánujeme.
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2444 čtenářů.

Kam a jak umístit radiátor

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Krbové vložky

Související články

Plísně z domu ven!

Zatočte s plísněmi v interiéru, které vznikají kvůli nadměrné vlhkosti způsobené nedostatečným větráním, ale i vytápěním. V zimě se jim daří, často se množí...

Renovace domu umí snížit náklady na energie

Zkušenosti ukazují, že obyvatelé důkladně zrenovovaného domu mohou ušetřit až 90 % z nákladů na vytápění a zateplení tomu přispívá minimálně z 60 %. Své...

Výběr článků

Načítám