Hlavní obsah

Domov důchodců, útulna či glamping. To jsou letošní vítězové soutěže Stavby s vůní dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentská soutěž mladých architektů zaměřená na dřevostavby a práci se dřevem ve stavebním průmyslu zná své vítěze. Odborná porota i veřejnost měly letos již pojedenácté možnost ocenit nejlepší díla teprve začínajících autorů, kteří představili své vize, jak by také mohla architektura vypadat. Mezi oceněné návrhy se zařadil domov důchodců, turistická útulna, ale i glampingové ubytování.

Foto: Archiv soutěže Stavby s vůní dřeva

Vítězové letošního ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva

Článek

Letošního, 11. ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva se zúčastnilo 60 českých a slovenských studentů z jedenácti českých a tří slovenských fakult, kteří zpracovali 52 soutěžních děl. Odborná porota, veřejnost a partneři soutěže vybrali vítěze, kteří soutěžili ve dvou základních kategoriích: Dřevěné stavby – malé a Dřevěné stavby – velké.

Každý ročník soutěže má přitom vždy své vlastní motto. Letos dostali účastníci za úkol zformulovat, proč ve svých dílech pracují se dřevem. Mezi zmiňovanými důvody se velice často objevoval pozitivní vliv tohoto materiálu na psychiku, zejména při využití v interiéru. Mladí stavitelé a designéři rovněž vnímají dřevo jako materiál pro tvůrčí práci, který je plný symboliky.

Nahlédněte do nejvyšší dřevostavby v Česku, která je manifestem udržitelného přemýšlení

Tipy a trendy

„V přihláškách mě zaujalo hned několik komentářů. Například to, že dřevo je moudré, neboť nás učí trvanlivosti, ale i proměnlivosti. Nebo že dřevo vytváří dokonalou harmonii s přírodou a přináší do staveb duši a teplý dotek lidskosti. Líbila se mi i definice dřeva jako materiálu s hmatatelnou silou a pravdivostí. Jako materiálu, který je dokonalým společníkem architektů,“ přibližuje vnímání dřeva mladými studenty Pavla Panáčková, členka odborné poroty a vedoucí celého projektu, jejž pravidelně pořádá Nadace dřevo pro život za finanční podpory ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu a sponzorů.

OceněníSoutěžní kategorieNázev dílaSoutěžící
Cena odborné porotyDřevěné stavby – velkéRe-vize fasády domu na sídlišti v TřebíčiLukáš Kvasnica, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně
Cena odborné porotyDřevěné stavby – maléÚtulna u rozcestí Nad Kotelní jámouKateřina Štrofová, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v Praze
Cena veřejnostiDřevěné stavby – velkéDomov důchodců ŠtěpánkaJan Suchý, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
Cena veřejnostiDřevěné stavby – maléGlamping LoužeSamuel Čandík, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze
Cena MPOAdaptabilní Konverze Tepny NáchodKarolína Šimonová, Fakulta architektury, České vysoké učení technické v Praze

„Máme za sebou další úspěšný ročník a mě nesmírně těší, že můžeme říct, že i letos se do soutěže studenti zapojili naplno a přihlásili nádherné projekty, výkresy a vizualizace. Dřevo, a to nejen jako stavební materiál, s námi bylo, je a bude, a proto je důležité, aby s ním i nastupující generace uměla pracovat a využívala veškerý jeho potenciál,“ řekl při čtvrtečním slavnostním rozdávání cen ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák.

Letošní ročník si připsal jeden hezký rekord. V rámci hlasování veřejnosti se mezi soutěžní díla rozdělilo celkem 4717 hlasů, což je nejvíce za historii celé soutěže.

Anketa

Které z vítězných děl se nejvíce líbí vám? (Pozor, jde o hlasování pouze na serveru Novinky.cz, které do výsledků soutěže už nijak nezasáhne)
Re-vize fasády domu na sídlišti v Třebíči
24 %
Útulna u rozcestí Nad Kotelní jámou
26 %
Domov důchodců Štěpánka
28,1 %
Glamping Louže
15,6 %
Adaptabilní Konverze Tepny Náchod
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Ve Stockholmu vyroste největší městská čtvrť tvořená jen dřevostavbami

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám