Hlavní obsah

Kontrasty materiálů a barev vytvářejí jedinečnou atmosféru bytu v novostavbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední část bytu v novostavbě v pražských Čimicích si majitelé přáli upravit a zařídit k pohodlnému bydlení rodiny s dětmi. Architekta Štěpána Havlíka z ateliéru a-sh oslovili až po převzetí jednotky s žádostí o zařízení obývacího pokoje s kuchyní a předsíní.

Foto: Štěpán Havlík a časopis Bydlení mezi panely

Úložný pás pokračuje až do kuchyně, kde je do rampy zasazena digestoř a jsou do ní ukryty instalace.

Článek

Byt v přízemí rezidence Čámovka na Praze 8 disponuje menší halou, na kterou navazuje obývací část s terasou spojená s kuchyňským koutem. Další dva pokoje nebyly předmětem architektonického řešení. V bytě byly laminátové podlahy, na WC, v koupelně a v předsíni pak keramická dlažba, což v nové podobě zůstalo zachováno.

Architekt původní dispozici jednotky přepracoval a nabídl klientům tři varianty řešení. Majitelé si nakonec vybrali tu, v níž rozmístění jednotlivých zón odpovídá víceméně původnímu schématu bytu. Kuchyňská linka je ovšem nově protažena do obytné části, čímž vznikl v jistém smyslu ostrůvkový blok, přístupný z jedné i druhé strany, takže může fungovat zároveň jako bar a také dostává kuchyni do bližšího kontaktu s obývákem.

Výtvarné řešení

Základem výtvarného pojetí bytu je výrazný kontrast světlé podlahy a stropu s tmavou a lesklou stěrkou i matnými povrchy nábytku. V kontrastu je zároveň strukturovaný povrch „pláště“ bílých skříní a hladký povrch překližkových korpusů. Celek působí dojmem, jako by jednotlivé části byly vykrajovány nožem.

Architekt v interiéru využil kombinaci tří základních materiálů - cementovou stěrku v imitaci betonu, bělenou březovou překližku a matný lakovaný vyfrézovaný povrch dvířek skříněk.

Rekonstrukce koupelny se vydařila i díky pečlivě připravené architektonické studii

Tipy a trendy

„Původní idea spojit prostory v úrovni stropu křivkou se propsala do návrhu kuchyňskou rampou procházející až nad jídelní stůl. Do této rampy jsou umístěny úložné prostory, odtahy digestoře, vedení elektroinstalací a také osazení spotových svítidel zespodu rampy,“ popisuje architekt.

Aby úložné prostory nepůsobily jednolitě, vytvořil architekt z vícero dřevěných korpusů skříněk doslova voštinu boxíků, které jsou efektně podsvícené v zadní i spodní části LED páskem.

„Ostatní neporušené části nábytku mají na povrchu ponechanou jemnou kresbu dřeva. Překližkové desky jsou v rozích skládány na pokos, a to včetně pracovní desky a zásuvek. Vzniká tak dojem, že nábytkové prvky jsou z jednoho monolitického kusu,“ říká architekt.

Technické řešení

Kuchyň je rozdělena funkčně na hlavní kuchyňský pracovní prostor, čajovou kuchyňku a na úložné prostory. Hlavní pracovní prostor obsahuje indukční varnou deskou, dřez a horkovzdušnou troubu. Pro ni architekt nalezl umístění nad pracovní deskou, do bloku s lednicí, spíží a dalšími úložnými prostory.

Čajová kuchyňka je koncipována jako alternativní menší pracovní prostor pro přípravu horkých nápojů, takže je zde umístěn kávovar, rychlovarná konvice a další menší spotřebiče. Mikrovlnná trouba je vestavěna do bloku úložných kuchyňských skříněk naproti.

V kuchyni je z praktických důvodů omyvatelná stěrka, z níž vystupují subtilní černé ocelové police, jejichž konstrukce je pod stěrkou skryta. Nad indukční varnou deskou je umístěna válcová černá ostrůvková digestoř s osvětlením.

Současný stav bytu je první fází proměny bytu. V budoucnu se plánuje například řešení elektroinstalace, stejně jako detailní propracování úložných prostor.

Černobílou paletu bytu doplnili architekti dřevěnými obklady

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám