Hlavní obsah

Je to garáž, terasa, nebo malé lázně? Všechno dohromady

Majitelé rodinného domu v americkém městě Brookline, ve státě Massachusetts, měli dlouhá léta na zahradě garáž. Ta ovšem klesla pod tíhou věku a bylo třeba ji něčím nahradit. Obrátili se proto na architekty z ateliéru Hisel Flynn Architects. Ti, společně se zahradními architekty ze studia g2CLA, navrhli garáž, terasu a vířivku, a to vše v jednom.

Foto: Peter Vanderwarker

Terasa na střeše garáže je prakticky propojena přímo s kuchyní v domě pomocí dřevěné lávky.

Článek

Na zahradě rodinného domu stávala vždy garáž. Byla porostlá vinnou révou a právě ta ji nakonec prorostla skrz na skrz a uspíšila tak její zkázu. Garáž nemělo smysl zachraňovat, takže ji majitelé nechali zbourat.

Když se aktivní čtyřčlenná rodina zamýšlela nad tím, jak by nová garáž měla vypadat, zjistila, že by se jí na zahradě toho hodilo víc než jen prostá garáž. Že by zároveň ráda získala prostor, kde se může setkávat, bavit, odpočívat a také, že by neškodilo nějaké zařízení, kde by bylo možné se osvěžit.

Architekti, jež rodina oslovila, přišli s neobyčejně praktickým a vizuálně velmi zdařilým řešením. Navrhli totiž garáž, která v sobě spojuje všechny funkce. Základem je betonový skelet, v jehož nitru je místo pro zaparkování dvou automobilů. Ale může se sem vejít také například pingpongový stůl, moped, kola... Zkrátka cokoli. Kromě toho je zde také sauna, parní lázeň se sprchou a technický prostor.

Využita je rovněž plochá střecha garáže. Zde vytvořili architekti příjemné posezení s možností venkovního stolování a do rohu se hezky vešla i vířivka. S hlavním domem je střešní terasa propojena dřevěnou lávkou. Člověk se tak z kuchyně dostane přímo ke stolům venku.

Se zahradou spojuje střešní terasu černé ocelové schodiště se stupy ze dřeva brazilského ořechu ipe. Z něj je ostatně vyrobena i lávka. Schody vedou na betonovou podestu, jež je pozvolným přechodovým prvkem do zahrady.

Děda vytvořil na terase pro svého vnuka hokejové hřiště

Tipy a trendy

Na zahradě architekti šikovně použili recyklované žulové obrubníky jako venkovní dlažbu. Hezkým detailem je truhlík z kortenové oceli osázený keříky tymiánu, ve druhém rohu pak velký žulový blok zachycuje vodu z řetězového svodu z okapu, a vytváří tak pítko a koupaliště pro ptáky.

V mírném svahu proti garáži roste mech, bambus cloní plot za betonovou opěrnou zdí, která zároveň slouží jako posezení. Centrální plocha je tak připravena pro umístění ohniště z kortenové oceli...

Firma chtěla za úpravu nevelké zahrady 180 tisíc. Raději si vše udělali sami a za třetinu

Zahrada

„Zatímco nezkrotná divokost předchozí džungle/zříceniny je pryč, v mnoha ohledech zůstala vzpomínka na toto ošklivé monstrum zachovaná, ovšem proměněná do mnohem civilizovanější podoby. Na střeše teď jsou nové věci: bylinky a zelenina zasázená mladým rodinným zahradníkem, trávy a květiny, které se brzy budou pnout po zdech, a přibyly zde ovšem i večírky, mládež sledující filmy a lidé odpočívající v horké bublinkové vodě,“ popisují proměnu prostoru architekti.

Anketa

Využíváte také střechu garáže k dalšímu účelu?
Ano, máme to zařízené podobně.
10,4 %
Ano, ale využíváme ji jinak.
9,8 %
Zatím ne, ale uvažujeme o tom.
6,7 %
Ne a u nás to ani nelze.
39,6 %
Nemáme garáž.
33,5 %
Celkem hlasovalo 326 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Terasa a patio propojí dům s přírodou

Terasa i patio jsou místem pro relaxaci i centrem mnoha venkovních aktivit. Jejich umístění v celkové kompozici zahrady má být pečlivě promyšlené už ve stadiu...

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Balkon, terasa i malý dvorek lze přizpůsobit venkovnímu životu a my si můžeme užívat v zeleni. Počasí je příjemné, dny se prodloužily a mít vlastní oázu klidu...

Výběr článků

Načítám