Hlavní obsah

Díky sádrokartonovým příčkám ušetříte cenné centimetry v koupelně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak získat drahocenné centimetry navíc? A jak to udělat, aby se do koupelny vešla i pračka? A co dělat, když chceme změnit dispozice bytového jádra či jiné části bytu? Rekonstrukce koupelny patří k nejčastějším a nejnáročnějším úpravám v bytě. Obvyklým limitem je malý prostor. Ale řešení známe.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Právě zvětšení plochy bývá jedním z důvodů, proč ke změnám dispozice koupelen dochází. Rozhodující roli v tom, zda se potřebné centimetry čtvereční podaří, či nepodaří získat, hraje do značné míry zvolený materiál.

„Hlídejte si především tloušťku materiálu, protože platí, že čím menší je tloušťka příčky, tím víc místa ušetříte a budete moci využívat,“ vysvětluje Robert Hošek ze společnosti Rigips. Pro představu ukazuje příklady materiálů: tloušťka konstrukce z vápenopískové cihly je 260 mm, úplně nejsilnější je konstrukce z cihly s tloušťkou 330 mm, naopak nejtenčí je moderní sádrokartonová konstrukce – její tloušťka činí pouhých 170 mm.

Výhody sádrokartonu

Sádrokarton má ještě další pozitiva. Rekonstrukce s jeho použitím zabere jen několik dní. U tzv. suché výstavby, jak se práce se sádrokartonem označuje, se nemusí na nic příliš čekat. Čili se dá bez problémů řešit i v zimě. „Navíc můžete do sádrokartonu schovat elektroinstalace,“ doplňuje Robert Hošek.

Úsporná řešení pro bydlení v bytech a domech

Tipy a trendy

Sádrokartonových desek je dnes hodně druhů. Které budou pro vás ty správné? Do koupelny je určitě vhodné sáhnout po impregnovaných sádrokartonových deskách (mají zelenou barvu). To kvůli vlhku, které v koupelně běžně je. Zvažte také akustickou minerální izolaci, přestože i samotné desky mají slušnou neprůzvučnost.

Krok za krokem k nové koupelně

Než se ke stavbě příček dostanete, čeká vás ještě dost práce

Krok 1: Odstraňte nábytek, původní sanitární keramiku, ale i zdivo a nezapomeňte na odpojení rozvodů. Právě tato fáze rekonstrukce poskytuje skvělou příležitost pro zhodnocení skutečného stavu koupelny. V některých místech můžete odhalit skryté problémy (plíseň za skříňkou nebo nedostatečnou izolaci vany). V tomto bodě se dá plán rekonstrukce ještě upravit.

Krok 2: Na řadu přicházejí nové stěny koupelny, vytvoření rozvodů, ale i vyrovnání podlahy. „Koupelna je na rozdíl od ostatních místností neustále vystavena vzdušné vlhkosti, páře a vodě. Nezapomeňte proto na dostatečnou hydroizolaci, aby nedocházelo k průniku vody do okolních částí bytu,“ upozorňuje Marek Sluka z firmy Bauhaus. „Dbejte i na použití kvalitních materiálů, zejména u prvků, jako jsou sifony, odvodnění nebo ventily.“

Krok 3: Zbývá položit dlažbu a obklady, nainstalovat novou sanitární keramiku a další koupelnové vybavení, jako jsou topení, osvětlení nebo ventilátor. Třešničkou na dortu je umístění nábytku, poliček a dekorací. I tyto věci je dobré si detailně promyslet dopředu.

„Potřebujete znát přesné rozměry a umístění každého prvku, abyste tomu mohli při rekonstrukci přizpůsobit přívody vody, elektřiny a odpad,“ dodává Marek Sluka.

Sádrokarton = tvárná rychlovka

  • Sádrokarton je kreativní materiál, díky němuž můžete vytvořit jakoukoliv příčku, a to i do oblouku, opláštit staré stěny či udělat podhledy - tedy snížit výšku stropu.
  • Některé desky jsou i protipožární (růžová barva) nebo třeba vysokopevnostní, takže na nich lze kotvit i těžká břemena bez vrtání.

Anketa

Chystáte se letos na rekonstrukci koupelnového jádra?
Ano, přesně to nás letos čeká.
40,9 %
Letos ne, ale výhledově ano.
18,2 %
Ne, máme těsně po ní.
15,3 %
Ne, nechystáme.
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Domácí vinotéky svědčí vínu i interiéru

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sádrokartonové desky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Montáže sádrokartonů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám