Hlavní obsah

Interiérové kousky, ve kterých se snoubí západní a africká kultura, okouzlují tvary i funkčností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si chcete zařídit interiér inspirovaný krásami Afriky, pak by vaší pozornosti neměla uniknout například debutová kolekce nábytku umělkyně Kim Mupangilaïové. Ta je mezikulturním počinem inspirovaným africkou kulturou i materiály a ukazuje, jak rozličnou může mít nábytek podobu, a přesto zůstat plně funkční. Anebo se vám mohou hodit i další nápady, jak si atmosféru a styl tohoto kontinentu navodit doma.

Foto: Archiv Superstudia, Luis Corzo

Židle a postel z kolekce Bina a skříň s názvem Mwasi jsou netypickými kousky vhodnými do interiérů zařízených v přírodním stylu.

Článek

První kolekce nábytku čtyřiatřicetileté interiérové architektky a designérky Kim Mupangilaïové je rozhodně zajímavou podívanou na tvarově hodně odlišný nábytek, který se vymyká normám.

Mupangilaïová se narodila belgické matce a konžskému otci a vyrůstala v Evropě. Ztratila nicméně kontakt se svým africkým dědictvím. Se svou kolekcí nábytku znovu objevuje svou mezikulturní identitu. „Vyrůstala jsem v malém městě v Belgii s belgickou matkou a konžským otcem a stalo se mým přirozeným instinktem splynout se západní kulturou, která mě obklopovala. To vedlo k tomu, že jsem nikdy plně neporozuměla ani nenašla svou identitu,“ uvedla u příležitosti představení své kolekce.

Kolekce se skládá ze sedmi nábytkových forem vyrobených z přírodních materiálů – teaku, kamene, ratanu a banánového vlákna, tedy z materiálů symbolických pro Demokratickou republiku Kongo.

Expozice této nábytkové kolekce probíhá až do 20. srpna 2023 v Superhouse Vitrine na 75 East Broadway v New Yorku. Galerie se zavázala podporovat začínající a přední umělce a designéry, kteří prostřednictvím svého řemesla vnášejí do dnešní kultury nové nápady.

Jak zařídit interiér inspirovaný krásami Afriky?

Rozhodně vsaďte na přírodní materiály a vzory známé z místních kultur. Ratan se tradičně vyskytuje coby materiál pro koše, koberce a textilie, zatímco banánové vlákno je odkazem na banánové listy běžně používané k vaření, servírování a konzervaci potravin. Teak a kámen pak připomínají bohaté přírodní zdroje země.

Foto: Must Have Bins, Nobunto

Prostor můžete dekorovat úložnými koši z banánových listů, rákosí nebo i z recyklovaných plastů a svíčkami ručně malovanými přímo v Africe.

Pokud chcete dodat prostoru téměř okamžitě jiný vzhled, pak bude dobrou volbou velkoformátová tapeta. Aby do interiéru dobře zapadla, slaďte s ní barevně i zbytek interiéru. Prostor pak můžete doladit k dokonalosti palmami, které připomenou africkou scenérii.

Foto: Tapetenfabrik Rasch

Velkoformátová nástěnná tapeta s názvem African Queen III rychle promění vzhled prostoru.

V interiéru rozhodně využijete suvenýry z cest, ať už jde o masky, šperky, drobné dekorativní předměty nebo sošky exotických afrických zvířat. Vsaďte i na geometrické vzory na kobercích i tapetách.

Foto: Mindthegap

Prim bude hrát lidový motiv, který je ručně tkaný na rafiovém plátně. Tento vzor je ​​inspirovaný středoafrickými vzory.

Prostor pak můžete doladit fotkami z návštěv afrického kontinentu. Volte převážně světlé barvy inspirované pískem a svěží zelení a také houpací sítě a křesla, která budou vhodná do místností určených k relaxaci.

Foto: Desenio

Stěny můžete zkrášlit plakáty s motivy africké savany.

Rozhodně v interiéru nezapomeňte na exotické dřevo i na tmavě hnědou barvu, jež mnoha odolným dřevinám vévodí. Syté a zemité odstíny k africkému stylu prostě patří.

Lehátka s květinovými motivy patří do zahrad zařízených v trendy boho stylu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Fototapety na zeď, Koberce, Relaxační a dřevěné křesla

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám