Hlavní obsah

I takto může vypadat zařízení obytné části startovacího bytu. A vejdete se do 65 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte si první bydlení? Chcete žít v prostředí, které má nápad a něco navíc? Pojďte se s námi podívat do Brna. Zkusíme vás provést návrhem obytné části levného startovacího bytu, který nabízí hravou podobu 1+kk.

Foto: Tomáš Slavík a časopis Bydlení mezi panely

Obytná část bytu působí přívětivě díky zvoleným barvám i materiálům.

Článek

Nejprve si upřesněme, jak tento návrh vznikl. Architektky z ateliéru Holky rády architekturu (HRA) oslovil jejich kamarád a spolužák z vysoké školy Radek Pasterný z ateliéru CL3. Právě se svým týmem dokončoval realizaci bytového domu v Bratislavské ulici - sociální bydlení pro brněnskou městskou část Zábrdovice.

Pro architekta je prezentace stavby důležitá věc. Můžete postavit celý komplex bytů, ale pro laickou veřejnost budou vždy důležitější fotografie z interiéru. S těmi se dokážou lidé lépe ztotožnit, představit si, jaké by to bylo v domě žít.

A právě v situaci, kdy potřebujete byt zařídit jen proto, abyste jej mohli nafotit a prezentovat, jste na tom vlastně stejně jako obyvatel sociálního bytu. Potřebujete, aby to bylo levné. Rozpočet byl tedy stanoven na 65 tisíc korun.

S rekonstrukcí koupelny se nakonec svezla i kuchyň s chodbou

Tipy a trendy

1+kk nemusí být jedna místnost

Malé prostory jsou vždy výzva. Koupelna a kuchyně byly hotové, šlo tedy o návrh a realizaci obytného prostoru. Bylo třeba šikovně vymyslet, kam s postelí, sedačkou, stolem a úložným prostorem. Architektky musely přijít na to, jak pracovat se zónami v jednom otevřeném prostoru a jak pracovat s materiály a barevností celého návrhu. Zkrátka a dobře, jejich návrh měl nejenom lahodit oku pro potřebu nafocení bytu, měl skutečně vytvořit funkční a zároveň zajímavý startovací byt.

Závěsy na míru

„Vzhledem k rozpočtu jsme se musely vyhnout atypickému nábytku. Přesto jsme se rozhodly zainvestovat do jednoho prvku, který na míru vytvořen byl a který stál třetinu rozpočtu. Závěsy, na přisazené stropní kolejnici do oblouku, prostor definují a zároveň mu nechávají hravou variabilitu užívání. Skryje se za ně postel i stojan s oblečením, večer je zatáhnete a vytvoříte soukromí. Navíc závěsy dokážou prostor velmi zútulnit,“ říkají architektky Kristýna Sirová a Barbora Císařová (Kudelová).

Proměna bytu během dneVideo: Archiv architektek

Kde ušetřit?

„Z praxe víme, jak je důležité, aby hlavní prvek, v tomto případě závěsy, dobře fungoval - mechanika pojezdů, vhodná látka, kvalitní šití a další. Proto jsme zvolily variantu, kdy jsme závěsy zadaly do výroby konkrétní firmě. Pokud jste ale šikovní kutilové, můžete si celý ‚závěsový proces‘ zařídit sami. V tomto případě by cena mohla být i poloviční,“ dodávají architektky.

Dva atypické stoly a židle

Dřevo je v interiéru jeden z nejpříjemnějších materiálů, proto nechybí ani v tomto bytě. Pokud není z pravého dřeva podlaha, je dobré z něj mít alespoň některé kusy nábytku. Ovšem na druhé straně jídelní a kávový stůl z masivu by nebyl tou nejlevnější variantou. Proto architektky použily překližku, kterou si nechaly nařezat do požadovaného tvaru, natřely ji olejem a přišroubovaly k ní typové kovové nohy.

Tato varianta řešení dřevěného stolu na míru je zatím nejlevnější, jakou objevily. Ušetřit by se asi dalo výměnou dřevěné desky za desku poplastovanou anebo opět hledat po bazarech, což by ale mohlo být buď časově náročnější, nebo by stůl neodpovídal tak úplně přesně záměrům autorek návrhu.

„Židle jsou nepostradatelným kusem nábytku, který používáme každý den. Měly by nás bavit a můžeme si s nimi barevně a designově vyhrát. Pro účely našeho startovacího bytu jsme vybraly lehké plastové židle, které mohou zároveň sloužit jako sezení na terase. Židle jsme si pro náš účel pouze zapůjčily od společnosti Lino Design, cenou však stále odpovídají našemu rozpočtu,“ přiznávají architektky.

Pro nákup proto doporučují opět webové stránky bazarů, jež nabízejí velké množství židlí, které lze později doma opravit, natřít a získat tak pěkné a levné sezení.

Celkový rozpočet:

Závěsy na míru: 19 500 Kč

Matrace: 3000 Kč

Postel: 3990 Kč

Sedačka: 3290 Kč

Koberec: 1490 Kč

Noční stolek: 399 Kč

Regál: 349 Kč

2× stojan na oblečení: 489 Kč

2× organizér oblečení: 538 Kč

2× světlo: 1399 Kč + 2369 Kč

Atypické stoly: 5560 Kč

4× židle: 10 000 Kč

Návrh: 14 000 Kč

Celkem: 63 373 Kč

Jakou roli v tomto případě hrají architekti?

Pokud nemáte prostorovou představivost anebo chcete řešit své budoucí bydlení trošku jinak, nemusíte na to být sami. Obraťte se na profesionály, kteří se tématem vašeho bydlení budou zabývat. Ušetříte tak mnohdy spoustu času, starostí a někdy i peněz.

„Každý den řešíme s klienty, jak umístit skříň, kam se stolem, jak ladit barvy dohromady, jak využít prostor, kde najdeme sedačku, kde koupíme levnější židli, jak vyrobíme podnož na míru a jaké světlo umístíme na zeď. Umíme najít drahý kus nábytku (kdo by neuměl), ale také víme, kde ušetřit, kde nakoupit a jak to všechno bude dohromady,“ poznamenávají architektky.

Anketa

Hledáte v současnosti startovací byt?
Ano, hledáme.
12,7 %
Nedávno jsme jej nalezli.
1,9 %
Ne, nehledáme.
85,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2240 čtenářů.

Architektka navrhla sociální bydlení, ve kterém se nájemníci cítí jako plnohodnotní majitelé

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám