Hlavní obsah

Jednou z pěti nejlepších evropských staveb je i 85 sociálních bytových jednotek ve Španělsku

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z pěti nejlepších evropských staveb, které se letos staly hrdými finalisty velice prestižního architektonického ocenění Mies van der Rohe Award 2022 je i sociální bydlení ve Španělsku od ateliéru peris+toral.arquitectes. Stavbě zásadně dominuje dřevo použité v interiéru i exteriéru.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Interiérům dominuje světlé dřevo.

Článek

Ocenění Mies van der Rohe Award je udělováno už od roku 1987 a nese název po slavném architektovi, kterým není nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe, autor mj. brněnské vily Tugendhat. Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Soutěží spolu veřejné i soukromé stavby.

Cena je udělována vždy jednou za dva roky nejlepším stavbám z evropských zemí. Letos se klání koná kvůli pandemii výjimečně až za dva a půl roku. Jednou z nejlepších staveb je podle poroty i 85 sociálních bytových jednotek ve španělské obci Cornellà de Llobregat od barcelonského architektonického studia peris+toral.arquitectes. Základy této nové obytné budovy tvoří sdružené místnosti, které eliminují chodby, aby bylo zaručeno optimální využití půdorysu.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Budova působí transparentním dojmem. Navzdory tomu, že je rozměrná, tak nepůsobí příliš masivně.

Na 10 tisíc metrů čtverečních zastavěné plochy nové budovy na pěti podlažích bylo použito velké množství dřeva z Baskicka, které dodává interiérům přírodního ducha. Čtyři vertikální komunikační šachty jsou umístěny ve čtyřech rozích nádvoří tak, aby se všichni obyvatelé sbíhali a setkávali na náměstí, které představuje bezpečný společný prostor. Ve vzorovém podlaží je vstup do bytů z komunikační šachty a soukromých teras, které tvoří prstenec venkovních prostor s výhledem do dvora.

Mezi pět nejlepších evropských staveb patří i Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu

Tipy a trendy

Porota ocenila ekologickou i všední architekturu

V aktuálním ročníku porota oceňovala zejména ekologičnost a energetickou soběstačnost staveb. Zaměřila se i na pečlivost architektonické práce z hlediska použití materiálů a detailů. „V posledních letech se cena EU Mies Award mnohem více zaměřuje na to, co nazývám každodenní architekturou, ve které lidé žijí, pracují a tráví svůj volný čas,” říká Georg Pendl, architekt a člen poroty soutěže.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Prostor chodeb slouží jako společný balkon.

Vítězná pětice staveb byla vybrána z 532 nominovaných architektonických děl.

Ind Balkrishna Doshi sbírá další prestižní ocenění za architekturu, tentokrát RIBA Award

Tipy a trendy

Slavnostní předávání cen a vyhlášení hlavní vítězné stavby se bude konat 12. května 2022 v pavilonu Mies van der Rohe v Barceloně. Následovat bude zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Letošní vítězové Mies van der Rohe Award

  • Výstavba 85 jednotek sociálního bydlení, lokalita: Cornellà de Llobregat ve španělském Katalánsku, autor: architektonické studio peris+toral.arquitectes
  • Budova Frizz23, lokalita: Berlín, autoři: architektonické studio s názvem Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin)
  • Železniční farma, lokalita Petite Ceinture v Paříži, autoři: Grand Huit architecture a Melanie Drevetová ze studia Paysagiste
  • Městský dům - Kingston University, lokalita: Londýn, autor: Grafton Architects 
  • Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu, lokalita: Hasselt, autor: Francesca Torzo Architetto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám