Hlavní obsah

Horský byt na Šumavě plný přírodních materiálů je ideálním útočištěm před ruchem velkoměsta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželskému páru se dvěma dětmi z Prahy architekti vytvořili příjemný prostor pro rekreaci na horách. Oba pochází ze Šumavy, a proto si pořídili apartmán s nádherným výhledem právě tam. Architekti jim zařídili letní byt v alpském stylu s rustikálními a industriálními prvky, ze kterého se nikomu nechce vracet zpět do ruchu velkoměsta.

Foto: Zuzana Veselá

Obývací pokoj je propojen s kuchyní do jednoho prostoru

Článek

Když se pražští majitelé šumavského bytu obrátili s prosbou o jeho zařízení na architekty z architektonického studia Hezkey, nebyla to jejich první spolupráce, a tedy ani náhoda, že si vybrali právě je. Jejich styl práce už znali a líbil se jim, proto neuvažovali o nikom jiném a vsadili tzv. na jistotu.

„Chtěli jsme si vyzkoušet, jaké to je, nechat si zařídit víkendový byt profesionály. Takto se nám splnilo naše velké přání – mít na Šumavě druhý domov,“ pochvalují si majitelé.

Architektka Petra Dagan musela vyřešit základní výzvu – navrhnout příjemný a originální design interiéru v novém apartmánovém komplexu, který citlivě naváže na drsnější krajinu venku za okny.

Současně s tím musela vymyslet umístění kuchyně v menším prostoru bytu, kde mělo vzniknout rovněž místo k sezení a spaní pro čtyři obyvatele, a také dostatek úložného prostoru. Ten nakonec vyřešila instalací šatních skříní a nikou u vstupu s lavicí a botníkem. Ve skříních je také integrovaná pračka.

„Apartmán s prostorným obývákem s kuchyní, dechberoucím výhledem (v kopcích naproti dokonce projíždí lokální motoráček) a ložnicí jsme vytvořili tak, aby se rodina hned po příjezdu cítila jako doma a zároveň ve spojení s přírodou a horami,“ popisuje architektka.

Informace o projektu:

Dispozice bytu: 2+kk

Užitná plocha: 50 m2

Druh projektu: Nový interiér bez stavebních úprav

Doba realizace: Půl roku

Rozpočet: 1,2 mil.

„Použili jsme přírodní materiály, zemité tóny a tlumené barvy v odstínech šedé, hnědé a béžové. Zajímavostí v interiéru je obložení stěn v ložnici a sezení v obývacím pokoji, které jsou vyrobené z vyplavených prken ze starých stodol. Lety popraskané dřevo přináší pocit soudržnosti s okolní horskou přírodou,“ uzavírá.

Anketa

Nechali byste si zařídit letní byt architekty?
Ano. Je to vždycky praktičtější.
31,1 %
Jen kdybychom s nimi měli už nějakou předchozí dobrou zkušenost.
5,8 %
Tak to nevím.
4,8 %
Ne. To bychom zvládli sami.
58,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tipy a trendy

Architekti v tomto bytě vyřešili kuchyň stejně jako sprchový kout

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám