Hlavní obsah

Vodárenskou věž Děvín čeká po 40 letech rekonstrukce

Právo, cie
Praha

Čerpací vodárenskou stanici Děvín čeká příští rok kompletní rekonstrukce. Odběratelů se opravy nedotknou, slibují Pražské vodovody a kanalizace (PVK)

Čerpací stanice Děvín pracuje 40 letVideo: Novinky

 
Článek

„Provedli jsme i detailní průzkum tubusů vyrovnávací věže. Komponenty, kterými je vyložen prostor mezi nimi, dožily, praskají, každý rok musíme jeden dva díly vyměnit,“ řekl Vladimír Okrouhlický z Pražských vodovodů a kanalizací, který má Děvín na starosti.

Vodárna zásobující Jihozápadní Město, tedy sídliště Stodůlky, Nové Butovice nebo Lužiny, slouží jako záložní zdroj za čerpací stanici v Radotíně. V provozu je dvakrát týdně po čtyřech hodinách.

Foto: Novinky

Na ochoz vodárenské věže Děvín vede 231 schodů

Vodárna byla postavena v místech zvaných Dívčí Hrady, kam kronikář Kosmas umístil sídlo bájné vůdkyně odboje proti Přemyslovi Vlasty a kde byl umučen vladyka Ctirad. Projekt věže byl zadán počátkem 70. let podniku Stavoprojekt v Liberci, kde jej vypracovala projekční kancelář vedená architektem Karlem Hubáčkem, autorem televizního vysílače na Ještědu.

Věž tvoří tři modré ocelové válce o průměru 1800 mm. Vodou je naplněn jeden z nich. Štíhlá stavba měří 50 metrů, na ochoz vede 231 schodů. Žádný výtah, takže údržbáři musí vzhůru po svých. Někdy několikrát denně.

Na Děvín teče voda z vodojemu v Jesenici. Každé ze tří čerpadel zvládne přečerpat 1000 litrů za vteřinu. Výstavba vodárny zabrala dva roky.

Foto: Novinky

Štíhlá stavba měří zhruba 50 metrů a je z ní krásný výhled

„Stavba probíhala v době socialismu, kdy byly prioritou závazky v rámci RVHP a pro Vítkovické železárny, které ji měly budovat, byly prioritou dodávky oceli do Sovětského svazu. Ale nakonec zakročili vládní činitelé, protože byty, které vyrostly v rámci pětiletky, by zůstaly bez vody, takže vodárna dostala přednost,“ popsal Okrouhlický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám