Hlavní obsah

Z vodárenské věže v Kolíně je rozhledna, brzy ji navštíví první výletníci

Kolín přestavěl památkově chráněnou vodárenskou věž na rozhlednu. Nyní se vybavuje interiér věže a připravují se vnitřní expozice a technika, řekl vedoucí kolínského odboru regionálního rozvoje Martin Tichý. Rozhledna je zkolaudovaná a veřejnosti by měla být zpřístupněna v září.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

První návštěvníci z řad veřejnosti se na rozhlednu dostanou nejspíš už v září.

Článek

První ochoz vodárenské věže je bezbariérový a návštěvníkům nabídne projekci z horního patra prostřednictvím kamer umístěných na vyhlídce. V bývalé vodní nádrži čeká turisty videoprojekce na téma voda. Také nejvyšší prostory budou vybaveny moderní technikou.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Opravený interiér věže

Základní vstupné na rozhlednu bude 50 korun, děti od šesti do 15 let a důchodci zaplatí 30 korun. Děti do šesti let a osoby s průkazem ZTP budou mít vstup zdarma.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Exteriér kolínské vodárenské věže, nyní už rozhledny

Opravy technické památky, které vyšly na osm miliónů korun, zaplatí z velké části dotace z evropských fondů. „Sama vodárenská věž je architektonicky zajímavá stavba, ale samozřejmě vnitřní expozice, která bude doplňovat samotnou stavbu, bude také určitě přitahovat návštěvníky. Bude informovat o historii stavby, historii technické infrastruktury v regionu a odkazovat zajímavým způsobem i na další cíle z okolí," řekl Tichý.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Expozice nové rozhledny nabídne návštěvníkům nejen výhled do okolí, ale také informace o historii.

Kolínská vodárenská věž patří k dominantám města. Dosud byla prázdná a nijak se nevyužívala. Byla postavena v roce 1930 jako dílo architektů Františka Jandy a Jana Hráského. Původní majitel, vodohospodářská společnost, ji před lety prodal soukromníkovi, ten potom dalšímu zájemci. Objekt mezitím chátral. Nakonec ho získalo město.

Reklama

Výběr článků

Načítám