Hlavní obsah

Kamenné domy překvapí svým moderním stylem i provázaností s venkovským okolím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní domy umístěné na úpatí lesnatého kopce připomínají starobylé kamenné stavby, které se před tisíciletími budovaly v různých koutech světa. Jejich autoři, architekti z čínského designérského institutu CAALDI, se však inspirovali místní tradicí. Konkrétně stavitelskými postupy používanými v prefektuře I-čchang v čínské provincii Chu-pej, kde nové objekty slouží jako ubytovna pro turisty.

Foto: AOGVision

Domy velice hezky zapadají do okolní krajiny.

Článek

S tím, jak má v Číně čím dál více městských lidí zájem o život na venkově, roste také množství turistů, kteří se do tohoto prostředí vydávají. Právě pro ně je určena ubytovna v malé horské vesničce Nan-čcha-wan. Svým hostům nabízí příjemné moderní zázemí a milovníkům architektury i možnost srovnávat a žasnout.

Jedna samostatná budova a dvojice dvoupodlažních domů propojená prosklenou vstupní halou vznikla na místě zchátralých objektů, jimiž byly cihlové stavby s dřevěnou kostrou.

Po jejich obvodech byly vyskládané malé kameny, jejichž váha se domům s postupem let stala osudnou a vnitřní cihlové zdi se zbortily.

Architekti se proto rozhodli původní stavební postup sice zopakovat, ale s moderními materiály a technologiemi. Někdejší dřevěnou kostru nahradili ocelovou konstrukcí, která umožnila otevřít zdi i moderními velkými okny.

Kameny z původní stavby byly rozebrány a poté znovu použity na stavbu. Kameny pokrývají zeď jak na vnější straně, tak na vnitřní.

Aby však interiér nepůsobil nepříjemně studeným dojmem, doplnili architekti kámen dalšími materiály, zejména dřevem, které jej opticky protepluje, a také sklem, jež celkový dojem odlehčuje.

Dřevo, které je v interiérech použito, pochází z původní budovy, architektům se jej podařilo zachránit a nalézt pro ně nové využití.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovýchto domech?
Ano, to by bylo určitě moc příjemné.
84,2 %
Asi ano.
9,6 %
Spíše ne.
1,9 %
Ne, to není nic podle mého gusta.
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

V přízemí domu hosté naleznou kavárnu a uzavřený krb, k dispozici mají i dobře zásobenou knihovnu, při četbě mohou popíjet čaj a ovzduší provoňuje kadidlo.

V patře jsou pak čtyři pokoje pro hosty. Tři jsou velké, jeden je menší, soukromější. Ten je určený pro rodiče s dětmi.

Domy jsou uzavřené tradičními sedlovými střechami s prejzovou krytinou, doplňují je pouze prosté okapy. Konce hřebenů jsou pak tradičně zdvižené.

Projekt obnovy zchátralých domů a výstavba nových byl rozdělen do dvou fází. Dvojice spojených domů a jeden další v kopci nad nimi byly součástí dokončení fáze druhé, která se týkala zastavěné plochy o výměře 700 m2.

„Venkovské stavby vyžadují čas, zejména ruční řemeslné stavby,“ říkají architekti, kteří na projektu úzce spolupracovali s místními řemeslníky. Právě jejich zapojení do stavby domů dodává projektu punc nadčasovosti. Zároveň i s jejich pomocí se podařilo vytvořit prostředí, kde se může nově scházet také místní komunita.

„Ruch velkoměsta je zde pouhou vzpomínkou, kterou vystřídal přímý venkovský zážitek a jednodušší způsob vzájemného soužití,“ uzavírají.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Farma z dusané hlíny a s doškovou střechou nabízí v horkých dnech zázemí s příjemným chládkem a ochranou proti hmyzu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
CAALADI

Výběr článků

Načítám