Hlavní obsah

Budovu Vltavské filharmonie v pražských Bubnech postaví podle návrhu dánského studia BIG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novou budovu Vltavské filharmonie pro Prahu navrhne dánský ateliér Bjarke Ingels Group (BIG). Vítěze mezinárodní soutěže, kterou vypsalo hlavní město na slavnostním podvečeru v pražském Centru architektury a městského plánování představili pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09).

Foto: BIG

Budovu Vltavské filharmonie Praha postaví podle návrhu dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group.

Článek

Během slavnostního večera, který příhodně podmalovaly tóny skladby Bedřicha Smetany Vltava, představili zástupci české metropole vítězný návrh na podobu budovy Vltavské filharmonie. Jejími autory jsou architekti ze světově proslulého dánského ateliéru Bjarke Ingels Group (BIG).

„Jsem s tím návrhem velice spokojen, byl to můj favorit od začátku,“ svěřil se těsně před vyhlášením vítěze primátor Hřib a dodal: „Ta budova má všechno, co jsme od ní očekávali. Praha moderní architekturu potřebuje.“

„Praha je město stověžaté a já si nedokážu představit větší čest jako architekt než mít možnost přidat k těm věžičkám další,“ řekl při přebírání ocenění šéf dánského studia Bjarke Ingels.

Nejlepší návrhy v soutěži
1. BIG
2. Barozzi Veiga + Atelier M1
3. Bevk Perović arhitekti
4. Petr Hájek Architekti
5. Snøhetta

Město vypsalo architektonickou soutěž na návrh budovy zhruba před rokem. Vybíralo z 19 děl, jež postoupila do finále. Odborníci vysoce hodnotili zastoupení světoznámých a velice uznávaných studií, která o návrh nové pražské koncertní síně projevila zájem.

Foto: IPR

Prostor, kde má nová budova stát.

O potřebě vybudovat důstojný a především moderní koncertní sál se nejenom v Praze hovoří na nejrůznějších úrovních již několik desítek let. Již několik let je známo, kde by nový kulturní stánek měl vyrůst – je to brownfield v pražských Bubnech, tedy v bezprostřední blízkosti stanice metra Vltavská.

Stavba, v níž budou celkem tři sály na špičkové technické úrovni a s vynikající akustikou, se stane přístavem hned pro dvě hudební tělesa: Českou filharmonii a Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Bude zde ale pravděpodobně také umístěno hudebního oddělení pražské Městské knihovny. Chybět nebudou ani kavárny a další zařízení. Záměrem města je nabídnout Pražanům a nejen jim místo, které bude živé po celé dny a nejenom během večerů.

Organizátorem architektonické soutěže byl Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Nyní projekt přebírá městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost (PDS), již město založilo právě za účelem přípravy stavebních projektů na městských parcelách.

Foto: IPR

Současná podoba okolí stanice metra Vltavská

Budova Vltavské filharmonie by dle současných předpokladů měla být hotová v roce 2032. Náklady na její výstavbu nejsou vzhledem k současné situaci úplně zřejmé, poslední odhady (z konce loňského roku) činily šest miliard korun. Město se snaží zajistit si na financování projektu spoluúčast státu.

Vítězný projekt si můžete prohlédnout na výstavě u stanice metra Vltavská
Od čtvrtka 19. 5. do neděle 22. 5. proběhne v okolí metra Vltavská Festival Vltavské filharmonie, nového hudebního centra, které v budoucnu vyroste v pražských Holešovicích. Během prodlouženého víkendu zaplní lokalitu koncerty, komentované procházky, parkour show, ale i světelná instalace. Proběhne také vernisáž venkovní výstavy, která seznamuje zájemce s vítězným návrhem.

Výběr článků

Načítám