Hlavní obsah

Dveře se liší materiálem a nároky na údržbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na interiérové dveře máme vysoké nároky, protože jsou v prostoru poměrně dominantním prvkem. Liší se povrchovou úpravou, vzhledem, provedením. Důležité je vědět, co od nich očekáváme, jaké máme potřeby a požadavky.

Foto: Vekra

Jednokřídlé posuvné dveře do pouzdra šetří v místnosti prostor. Zajíždějí do stěny, jež zůstane volná, třeba na obrazy.

Článek

Oddělují jednotlivé místnosti, dotvářejí významně jejich vzhled. Prodávají se v mnoha provedeních, materiálech, designu. Vyznáte se v nich vlastně? Poznáte levé a pravé provedení?

Dobrá volba: odolný laminát

Pod názvem CPL najdete laminát, který je vysoce odolný proti mechanickému poškození. Zvládne bouchnutí dětskou kostkou i psí drápky. Dveře s touto úpravou odolají i vzdušné vlhkosti, slunečnímu záření. Majitelé se tedy nemusejí obávat jejich vyblednutí. Výhodou je i dobrá cenová dostupnost a možnost čištění povrchu dveří běžnými čisticími prostředky. Laminátový povrch může mít tloušťku 0,2 mm i 0,8 mm. Na trhu objevíte i dveře CPL, které dokonale imitují dřevo na pohled i na dotek.

Venkovní posezení zútulní praktické doplňky

Zahrada

Nestárnoucí klasika

Pro milovníky přírodních materiálů je jasnou volbou dřevo. Dveře z něho mohou být v masivním provedení i s povrchem ve formě dýhy. Jde o tenkou vrstvu masivního dřeva, jejíž povrch bývá obvykle ošetřen transparentním lakem, který chrání jeho životnost. U dveří tohoto typu je třeba počítat s náročnější a pravidelnou péčí.

Lak nebo fólie?

  • Fóliované povrchy jsou ekonomickou variantou s nízkými pořizovacími náklady. Nabízejí ovšem jen základní odolnost proti mechanickému poškození. Dveře s touto úpravou jsou vhodnější do domácností, kde nejsou děti, domácí zvířata a je celkově nižší intenzita provozu. Obvykle jsou bílé, mohou mít i dekor.
  • Lakovaná povrchová úprava umožňuje výběr z mnoha barev a dokonalou přesnost vybraného odstínu. Laky jsou ekologické, vodou ředitelné. Nanášejí ve třech vrstvách a jsou tvrzené v UV tunelu. Mohou mít frézované jemné detaily.

Levé, nebo pravé?

Otočné dveře jsou buď levé, nebo pravé. K odlišení slouží jednoduchá pomůcka: postavte se tak, aby se křídlo otevíralo směrem k vám. Rozhodující pak bude umístění pantů. Pokud jsou po vaší pravé straně, jsou to dveře pravé, a naopak.

4 tipy pro kutily na terasu a zahradu

Zahrada

Reklama

Související články

Jste si jistí, že čistíte dveře správně?

Asi málokdo spočítá, kolikrát se za den dotkneme klik a plochy dveří. Ne vždy jsou přitom naše ruce zcela čisté. Okolo úchytů se objeví šmouhy, zářivý lesk...

Výběr článků

Načítám