Hlavní obsah

Vchodové dveře, to je design a bezpečnost v jednom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domov je výsostné území, kde si užíváme chvíle se svými blízkými a odpočíváme. A také místem, kde se máme cítit bezpečně. Jak toho dosáhnout? Základním kamenem je pořízení kvalitních bezpečnostních vchodových dveří.

Foto: Hörmann

Bílá barva se skvěle kombinuje s dalšími barvami i materiály.

Článek

Nabídka vchodových dveří je na našem trhu široká a pro laika není úplně jednoduché se v ní vyznat. Vždy se tak vyplatí pečlivě prověřit výrobce, od kterého si chcete konkrétní model objednat. Vhodnější je obrátit se na zavedenou firmu, která se také může prokázat certifikáty platnými na našem trhu.

Bezpečnostní třídy napoví

Základní orientaci vchodových dveří poskytují bezpečnostní třídy. Je jich celkem šest a označují se zkratkou BT (bezpečnostní třída) nebo RC (z anglického slovního spojení resistence classes). Každá bezpečnostní třída je charakterizována druhem nářadí a dobou, po kterou musí dveře odolávat pokusu o překonání.

Odolnost dveří 1. bezpečnostní třídy je mizivá, na ty raději zapomeňte. Minimem by měly být dveře bezpečnostní třídy 2, vyšší ochranu poskytnou dveře 3. třídy, které jsou ostatně u bytů a rodinných domů používané nejčastěji. Bezpečnostní by měly být rovněž zárubně.

„U nově stavěných nebo rekonstruovaných panelových nebo činžovních domů mají majitelé bytů ze zákona a podle platných českých technických norem povinnost zajistit, aby jejich vchodové dveře disponovaly požární odolností min. 30 minut a hlukovým útlumem min. 32 dB,“ říká Martin Dozrál, generální ředitel společnosti Solodoor. U bezpečnostních dveří do domu pak oceníte především tepelnou izolaci.

Jste si jistí, že čistíte dveře správně?

Jak na to

Dejte sbohem klíčům

Důležitým prvkem dveří je bezpečnostní kování, stejně tak i samotný zámek. „Vchodové dveře by měly být osazené tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již při zavření dveřního křídla,“ popisuje Milena Tomčíková ze společnosti Vekra.

Tato funkce dokonale utěsní dveřní křídlo a rám současně ve třech bodech a je prevencí proti násilnému otevření dveří. Při uzamčení klíčem se vysune středová západka v hlavním zámku, která se zasune do odpovídajícího rámového uzávěru, a zároveň se zesílí tlak na střelky v přídavných zámcích. Pro otevření dveří je nutné otočením klíče odemknout, aby se západka hlavního zámku opět zasunula. U cylindrické vložky zámku lze v případě potřeby zajistit i vnější štíty zámku s překrytím vložky.

Trendem je napojení na chytré systémy. Vaším novodobým klíčem od domu se tak vedle klíče mohou stát také karty nebo čipy, nebo např. vaše otisky prstů či mobilní telefon s bluetooth.

„Otevírání dveří se ovládá aplikací stiskem tlačítka na telefonu nebo ji lze nastavit i tak, že se dveře automaticky otevřou po přiblížení mobilního telefonu ke dveřím, dosah lze přitom nastavit podle potřeby. Stačí jen zvolit vhodnou čtečku,“ vysvětluje Milena Tomčíková. „Další variantou je zadání PIN kódu do zabudované klávesnice.“

I bezpečnostní dveře mohou lahodit oku

To vše ale nevylučuje, aby dveře byly i hezké. Přece jen jsou pomyslnou vizitkou domu či vstupu do bytu. Volit můžete z různých materiálů.

Mezi nejoblíbenější řešení patří plast, ale v posledních letech stále více stoupá obliba tradičního dřeva. To je díky své tvárnosti ideální pro výrobu atypických dveří, např. obloukového tvaru. Navíc jde 0 přírodní materiál s výbornými tepelněizolačními vlastnostmi. Hliník se vzhledem ke své vysoké odolnosti výtečně hodí na dveřní sestavy velkých rozměrů nebo na frekventované vstupy.

V nabídce bezpečnostních dveří jsou i dvoudekorové dveře. Díky tomu se dá sladit vnitřní strana vchodových dveří s ostatními dveřmi v interiéru a z druhé, venkovní strany zase třeba s fasádou či garážovými vraty, v bytovém domě pak s dveřmi sousedních bytů.

„Vchodové dveře mohou mít i skleněné výplně, které je stylově zvýrazní,“ říká Richard Klička, odborník z Hornbachu. Pro zajištění optimální tepelné izolace se využívá standardní zasklení s tepelnou ochranou z dvojitého izolačního skla. „Kromě tohoto zasklení lze ale použít také lepené bezpečnostní sklo. To zároveň zlepšuje i protihlukovou ochranu,“ doplňuje Richard Klička.

Váháte? Použijte konfigurátor

Neumíte si představit, jak budou dveře vypadat a působit? Zkuste webový konfigurátor, který některé firmy mají na svých stránkách, a kde můžete vyzkoušet různé varianty.

Stačí si vybrat provedení dveří, motiv, barvu a velikost a několika málo kliknutími si sestavíte dveře podle svých představ. Po nahrání fotografie domu a „zasazení“ vybraných dveří bude okamžitě jasné, zda se vytipované domovní dveře k domu či bytu opravdu hodí. A uvidíte i nezávaznou doporučenou cenu.

Anketa

Dbáte při výběru spíše na bezpečnost, nebo na design?
Spíše na bezpečnost
23,1 %
Spíše na design
2,9 %
Na obojí
66,3 %
Ani na jedno
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Bezpečí domova: myslete na sklep i garáž

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám