Hlavní obsah

Dům usazený na vrcholu kopce tvoří dvě budovy spojené obývacím pokojem a kuchyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobyčejně zajímavým dojmem působí rodinný dům ve státě New York usazený na vrcholku kopce, jenž na první pohled vypadá jako dvě samostatné chatky. Teprve zblízka divák zjistí, že jsou oba objekty propojené pod úrovní horizontu společným obývacím pokojem s kuchyní. Autory stavby jsou architekti z tamního ateliéru Bates Masi + Architects.

Foto: Bates Masi + Architects

Dům na vrcholku kopce zaujme na první pohled svým nápaditým řešením.

Článek

V polovině 17. století první osadníci z Montauku ve státě New York založili dobytčí ranč, jenž je v současnosti nejstarším fungujícím svého druhu v celé Americe. Další ranče se později objevily poblíž a také mnohé z nich zůstaly, ale některé byly rozčleněny na rezidenční jednotky. Jejich zbytky přežívají dodnes v podobě koňských stájí, stodol a dělnických chat.

Jedna taková chata, dostavěná v polovině 20. století, se nacházela blízko vrcholu kopce zvaného Signal Hill a pyšnila se téměř 360º výhledem na nedaleké jezero, oceán, průliv a přírodní rezervace. Její noví majitelé chtěli zachovat prostý vzhled původní stavby, jenž zapadal do pasteveckého prostředí, ale zároveň potřebovali vytvořit větší dům, jenž by vyhovoval moderním potřebám pětičlenné rodiny při celoročním bydlení.

Stavba nového obydlí tak odkazuje na tradiční ohrady pro dobytek postavené z ledovcové suti, která se klikatí okolní krajinou. Jeho kamenné zdi zasahují přes celou výšku přízemí, organizují jeho prostory a slouží zároveň jako solidní základ pro horní podlaží, jež jako by bylo druhým, samostatným příběhem domu.

Kamenné zdi na úrovni přízemí se zařezávají do svažující se louky, jež zmenšuje zdánlivou velikost domu při pohledu z dálky. Některé z nich se natahují a zanořují do země a zároveň se rozevírají, aby nabídly pohled na vrchol kopce i na to, jak je dům propojen s bazénem. Tyto výseče prosvětlují vnitřní prostory, poskytují přístup na trávníky a louky a poskytují výhled na jezero a rezervace.

Díky velkým posuvným proskleným plochám lze volně vystoupat k domu například z východní strany, projít skrz jeho interiér a zase dál pokračovat ven, na západní stranu kopce. Aby průhledu skrz spodní část domu nic nebránilo, architekti umístili skříňky a vestavby k přiléhajícím kamenným zdem.

Na kamenných zdech stojí dvě jednoduché, šindeli obkládané „chaty“, které připomínají původní stavbu a její charakter. Vzhledem k tomu, že přízemí je z velké části skryté, vypadají při pohledu ze silnice jako malé domky zlehka usazené na vrcholku kopce. Přístup k nim vede po samostatných schodištích.

Architekti je vůči sobě vzájemně natočili tak, aby byl z jejich ložnic ten nejhezčí výhled do okolí. Severní chatka s dětskými pokoji je orientovaná východo-západně a díky tomu je z ní vidět na jezero a průliv. Jižní chatka, v níž je ukryta hlavní ložnice, je naopak orientovaná severo-jižně a nabízí pohled na panoramata přírodních rezervací, ale rovněž tak i výhled na oceán a jezero.

Na rozdíl od tradičních staveb z okolí, které chatky vizuálně připomínají, obě mají klenuté stropy.

Jak připomínají architekti, původní obyvatelé se pozvolna přesunuli od farmaření a rybaření z malé vesničky do nového rekreačního resortu, jehož zástavba už žádné hluboké vazby k historii místa nemá. Tento dům se naopak v místní venkovské krajině cítí jako doma. Je v ní doslova a do písmene zakořeněn.

Anketa

Líbí se vám domy obkládané šindeli?
Ano, moc!
74,4 %
Ve venkovské krajině to působí přirozeně, ve městě už by se mi to moc nelíbilo.
20,6 %
Ne, to se mi nelíbí.
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 637 čtenářů.

Nečekaná proměna. Manželé ze svého rodinného domu udělali plavecký bazén pro veřejnost

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Bates Masi + Architects
Signal Hill

Výběr článků

Načítám