Hlavní obsah

Plovoucí dům má tvar stanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům v podobě velkého áčkového stanu plovoucí na vodě může vypadat jako velmi romantické bydlení. Vietnamští architekti z ateliéru H&P Architects jej ale navrhli jako praktický příbytek pro obyvatele pobřežních oblastí a rozlehlých říčních delt a také jako odpověď na stoupající hladiny moří. Z domků je možné vytvořit na hladině i malou vesničku.

Plovoucí dům z bambusuVideo: H&P Architects

 
Článek

Ačkoli se projekt vietnamských architektů zkráceně nazývá FB House 2, se sociálními sítěmi toho má pramálo společného. Jeho plné jméno zní Floating Bamboo House 2. Tedy Plovoucí dům z bambusu 2. A tím přesně také je.

Jde o druhou variantu stavby stejného tvaru připomínající klasický áčkový stan. První verze, kterou architekti realizovali v polovině loňského roku, stála ještě na souši. Je možné ji vidět v městečku Phú Cát. Druhou verzi dokončili na podzim roku 2022 a tu již vypustili na vodu. Plave na hladině Rudé řeky v městečku Hong Thai a vznikla za podpory tamní Nadace pro architektonickou a společenskou zodpovědnost (ASR Foundation).

Dům určený zejména pro obyvatele rozlehlých říčních delt, jejichž život je bezprostředně a nejvíce ovlivňován stoupajícími hladinami moří. Brzy totiž nebudou mít dostatek místa na souši pro stavby svých vesnic, a tak se budou muset buď odstěhovat, anebo najít jiný způsob bydlení. Plovoucí dům by měl být právě řešením.

Dům ve skleníku v severských lesích nabízí teplé a soběstačné bydlení

Tipy a trendy

Architekti jej pojali jako velmi jednoduchou stavbu, kterou lze různě obměňovat a vytvářet tak pokaždé troku jinak zařízený dům. Pospojováním většího počtu z nich a připojením například plovoucího hřiště pro děti, nebo centrální platformy sloužící jako náměstí s tržištěm, bude možné vytvořit celou plovoucí vesnici.

Dům má čtvercový půdorys o rozměrech 6 × 6 metrů. Na vodě drží díky plastovým barelům, mezi nimiž je umístěna nádrž na dešťovou vodu, kterou si dům zachycuje, filtrační nádrž a nádrž na odpadní vodu.

Hlavním konstrukčním materiálem je masivní bambus s průměrem 3 - 4,5 cm o délce 3 a 6 m. Dům je z exteriéru pokryt lehkými materiály jako jsou slisované splétané bambusové listy, palmové listy, bambusové rohože, vlnitý plech apod. Ze stejného materiálu jsou pak vytvořeny i vnitřní příčky.

Díky svému tvaru má dům maximální možnou velikost střechy, která tak pomáhá zachycovat spoustu dešťové vody a zároveň poskytuje dostatek plochy pro umístění solárních panelů.

Roztomilým rysem jsou do výšky otevíratelné dveře. Ty umožňují nejen vytváření vstupních otvorů, ale také větrání a otevírají výhledy ven i dovnitř. Zároveň pak při pohledu z výšky dům při otevření všech dveří připomíná květ plovoucí po vodě.

V domě jsou dvě podlaží. Na spodním se přes den odehrává prakticky veškerý rodinný život. Je zde kuchyň, obývací pokoj i jídelní zóna a také koupelna. V horním podlaží je pak prostor pro spaní a třeba i práci nebo studium.

Architekti upozorňují, že stejný tvar mohou mít i společné budovy vesnice, po odstranění podlaží vznikne jeden velký prostor, který může sloužit například jako třída nebo třeba knihovna.

„Vietnam je jednou z nejvíce postižených zemí na světě změnou klimatu. Podle předpovědi bude v budoucnu 47 procent oblasti delty Mekongu a 13 procent oblasti delty Rudé řeky ponořeno zvýšením hladiny moře o 1 metr, což přímo postihne 20 až 30 milionů lidí. Proto věříme, že FB House poskytne milionům chudých domácností užitečnou alternativu, jak si co nejdříve vytvořit stabilní a bezpečné ubytování a přizpůsobit se nejhoršímu scénáři reakce na změnu klimatu,“ říkají architekti.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v plovoucím domě?
Ano, moc.
50 %
Možná, nejsem si jistý/á.
16,7 %
Spíše ne.
13,9 %
Určitě ne.
19,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Italský architekt navrhl elegantní skládací dům

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Plovoucí domy
H&P Architects

Související články

Výběr článků

Načítám