Hlavní obsah

Tento dům na otáčení kolem své osy spotřebuje stejné množství elektřiny jako ventilátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domů, které se otáčejí kolem své osy, lze po celém světě objevit hned několik. Ve vietnamské provincii Bac Giang je ovšem takový, který má velmi unikátní mechanismus. Ten je nyní chráněn patentem. Umožňuje totiž majiteli, aby svůj dům nechal otáčet, aniž by ho to stálo více energie, než když si pustí běžný ventilátor.

Vietnamský mechanik si postavil dům, který se točí jako kolotočVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Vietnamský mechanik jménem Nguyen Van Luong postavil podle vlastního návrhu zcela výjimečný otáčející se dům. Dvoupodlažní stavba zhruba válcového tvaru se může otáčet o 360 stupňů libovolným směrem i rychlostí.

Objekt stojí v provincii Bac Giang ve Vietnamu a od ostatních otáčejících se domů ve světě se liší unikátním mechanismem, který pro něj vymyslel jeho 57letý majitel. Ten totiž ve svém návrhu řešil nejenom samotný systém otáčení, ale také to, aby vše fungovalo s co nejmenší energetickou spotřebou.

Došlo mu, že nejmenší odpor při pohybu bude dům klást tehdy, pokud bude něčím nadnášen. A proto stavbu domu zahájil vybudováním velké nádrže, která má v průměru 12 metrů. Dům v podstatě pluje na její hladině. S okolním pevným povrchem je pak v kontaktu pomocí kol, která zajišťují plynulý pohyb a rovnováhu domu.

Díky tomuto systému tak pohyb domu nespotřebuje více elektrické energie než ventilátor. Pohyb domu lze ovládat pomocí mobilního telefonu, tedy i na dálku.

„S nápadem postavit tento dům jsem přišel v roce 2009. Stavět jsem ho začal v roce 2012 a dokončil ho v roce 2016. Ale nebylo to dříve než v roce 2023, co jsme dokončili zařízení domu,“ řekl Van Luong reportérům agentury Newsflare.

Důvodem pomalého tempa postupu stavby byly peníze, kterých neměl muž dostatek. Nakonec přišel o veškeré finance, které měl. Nešlo ovšem jen o peníze. Nový systém si musel muž nejprve odzkoušet a teprve potom se mohl pustit do vlastní stavby. I to zabralo nějaký čas.

Unikátnost stavby potvrzuje i skutečnost, že Národní úřad pro duševní vlastnictví ve Vietnamu přidělil Nguyenovi Van Luongovi patent na mechanismus otáčejícího se plovoucího domu patent.

To je prostě luxus! Slavný otáčející se dům v San Diegu je na prodej

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám