Hlavní obsah

Dům šerifa má něco, co jitří fantazii

Novinky, Jana Nesvadbová

V klidné zelené čtvrti amerického města Fayette ve státě Missouri je možné objevit hezký cihlový dům. Také chodník, který lemuje jeho pozemek, je dlážděný cihlami. Je to dům, ve kterém v minulosti sídlil místní šerif. A jako takový má jednu zvláštnost. Část objektu zabírá vězení s devíti celami. K dispozici je v přepočtu za 7,698 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Za romanticky vyhlížející viktoriánskou fasádou se ukrývá nečekané překvapení.

Článek

Jasně červený cihlový dům postavili v roce 1875 ve viktoriánském stylu. Od začátku sloužil jako šerifův a od začátku v něm také bylo vězení. V roce 2005 prošel rozsáhlou rekonstrukcí, o níž záznamy realitních makléřů tvrdí, že stála „patrně” 1,5 milionu dolarů. Zda se rekonstrukce týkala i vězeňské části, není ovšem zřejmé.

Dům má obytnou část rozestřenou do tří podlaží. V přízemí je kuchyň, v prvním patře obývací pokoj s jídelnou a dvěma ložnicemi. Vše doplňuje jedna koupelna a samostatná toaleta. Podkroví je rovněž obytné a tvoří jednu velikou místnost. Pod celou plochou domu je pak navíc i sklep.

Historickému vzhledu budovy je přizpůsoben i styl zařízení interiéru, který je historizující, místy i jemně rustikální. Přesto mu nechybí moderní vybavení. V koupelně je to například prostorný sprchový box sousedící se solitérní vanou na stříbrných kovových nožkách. Proti ní je hezká vyřezávaná dřevěná skříňka s mramorovou deskou, v níž je dvojice umyvadel atd.

Žít lze všude. I na policejní stanici a ve vězeňské cele

Tipy a trendy

Kuchyň je zařízena dřevěnými, bíle natřenými skříňkami, mezi nimiž je digestoř „maskována” jako vršek krbu. Pracovní plochy na lince i pracovním ostrůvku jsou kamenné, podlaha je dřevěná.

Foto: Profimedia.cz

Tyto mříže nemají zabránit vniknutí osob do domu, ale naopak úniku osob ven.

Obývací pokoj má stěny v pískové barvě, na níž velmi hezky vynikají bohaté sněhobílé štuky lemující okna, nezbytný krb a zároveň vytvářející kazetový strop. S obývacím pokojem pak sousedí jídelna.

Zatímco zvenčí se do kuchyně vstupuje skrz dveře s prosklením z vitrážového skla, další dveře již tak romanticky nevypadají. Na straně kuchyně je ještě překrývají dřevěné dveře – tentokrát bez výplně – ovšem hned za nimi jsou další. Ty jsou již nesmlouvavě kovové a dávají tušit, že dále bude následovat cosi neblahého.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěné dveře v kuchyni skrývají vězeňské dveře z kovu s typickým průzorem.

Foto: Profimedia.cz

Pečlivé řemeslné provedení historizujícího zařízení obytné části domu je v příkrém kontrastu se syrovostí vězení.

Je to chodba s kovovým schodištěm vedoucím k vězeňským celám. Těch je v domě dohromady devět, a zatímco obytná část domu má 229 čtverečních metrů, ta kázeňská je jen o maličko větší, měří 232 čtverečních metrů.

Útulný dům má pohnutou historii. Sloužil jako vězení

Tipy a trendy

V domě lze objevit i přijímací místnost pro vězně, jež je zařízena kovovými lavicemi připevněnými ke zdem, stejně stroze pak vypadá i vybavení jednotlivých cel. V každé jsou čtyři lůžka umístěná po dvou nad sebou.

Foto: Profimedia.cz

Po kovovém schodišti v chodbě za kuchyní se vystupuje k celám.

Foto: Profimedia.cz

Možnosti nového využití cel jsou různé, záleží jen na nápaditosti nového majitele.

Jak uvádí realitní web realtor.com, na němž je dům nabízen k prodeji za 350 tisíc dolarů, tedy zhruba 7,698 milionu korun, „tato nemovitost nabízí úžasné možnosti”.

Prohlášení jitřící nejrůznější představy může ve skutečnosti znamenat možnost využití prostorů vězení například jako nevšední restaurace, nebo rovnou hotelu.

Anketa

Líbilo by se vám vlastnit dům s bývalým vězením?
Ano, a hned vím, jak bych jej využil/a.
32 %
Asi ano.
2,3 %
To si vůbec neumím představit.
5,4 %
Spíš ne.
6,9 %
Ne. K čemu by mi byl?!
53,4 %
Celkem hlasovalo 902 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám