Hlavní obsah

Dům s fasádou z dřevěných latí se okamžitě stal místní ikonou

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostrově Zeeburgereiland ve východní části nizozemského Amsterdamu vyrostl dům neobvyklého vzhledu. Jeho fasády ze všech stran stíní a zároveň i zdobí plášť z dřevěných latí. Ve dvou bytech, které jsou ve čtyřpodlažním domě, pak vytvářejí neopakovatelnou intimní atmosféru. Autory návrhu domu jsou architekti z nizozemského studia GG-Loop. Dům nese název Freebooter, podle někdejších nizozemských námořních dobrodruhů.

Foto: Francisco Nogueira

Nový dům zaujme už na první pohled neobvykle vyhlížející fasádou.

Článek

Když se v polovině 80. let minulého století poprvé objevil termín biofilie, netušili mnozí lidé, co je tím přesně míněno. Přirozená náklonnost člověka k přírodě, snaha se jí co nejvíce přiblížit a v podstatě snaha o přežití vlastního druhu se zdály natolik banálními a zřejmými věcmi, že vypadalo jako zbytečné vytvářet pro něco takového nový termín.

A opravdu, se slovem biofilie se člověk v běžném životě dodnes příliš často nesetkává. Jeho obsah se ovšem čím dál častěji projevuje v praxi. Zvláště té architektonické.

Foto: Francisco Nogueira

Tvar pláště z latí je přesně navržen tak, aby stínil před pohledy z vnějšku, ale aby zbytečně nezastiňoval interiér.

Foto: Francisco Nogueira

Dům se díky svému zevnějšku stal rázem místní ikonou.

Právě v duchu myšlenek biofilie byl navržena amsterdamská rezidence. O lásce k přírodě má hovořit nejenom výrazný dřevěný plášť, jenž z domu činí přirozený orientační bod v okolí a v jistém smyslu místní ikonu.

Architekti při vytváření návrhu stavby studovali pohyb slunce a směr jeho záření po celý rok, aby sestavili zastínění přesně v takových proporcích, aby propouštělo co nejvíce slunečního světla dovnitř, ale zároveň maximálně chránilo soukromí obyvatel.

Foto: Francisco Nogueira

Nový dům zaujme už na první pohled neobvykle vyhlížející fasádou.

Jak upozorňuje zakladatel studia Giacomo Garziano, velice důležitou roli při návrhu hrálo i to, jaký výhled se naskytne obyvatelům bytů. Plášť tak tvoří umně navržený rám, který z každého pohledu okny na město či vodu učiní příjemný zážitek.

Foto: Juliana Gomézová

Výhledy z oken jsou díky fasádě rovněž nevšední.

Foto: Michael Sieber

Hra dřeva, světla a stínu.

Zajímavostí interiéru je pak tvarování jednotlivých stěn. Ty jsou na mnoha místech zaoblené, namísto toho, aby vytvářely ostré rohy. I to je znakem příklonu k přírodě, která pravé úhly využívá jen sporadicky.

„Prostory jsou velice provázané a organické a rozevírají se před vámi tak, jak procházíte domem,” vysvětluje Giacomo Garziano.

Foto: Michael Sieber

Pohledy v různých částech bytu se před divákem postupně odkrývají. Dominantou obývacích pokojů jsou velké modré sedací soupravy.

Foto: Francisco Nogueira

Obývací pokoj je propojen s jídelnou, kuchyň je v obou bytech samostatná.

Foto: Michael Sieber

Kuchyň je ukryta v centrálním dřevěném boxu.

Foto: Michael Sieber

V bytě jsou bohatě využity oblé tvary namísto strohých pravých úhlů a ostrých hran.

Dům byl kompletně prefabrikovaný. Jako hlavní materiály architekti použili dřevo červeného cedru, borovice a ocel. V tomto ohledu se nikterak netají svou inspirací v loďařském oboru, který má v místě pochopitelnou tradici.

Ostatně samotný název domu Freebooter (v holandském originále vrijbuiter) je odvozen od někdejších postav nizozemského námořnictví a spojuje v sobě slova volný a kořist. Někdejší vrijbuiteři nebyli ovšem, jak vysvětlují nizozemští architekti, klasickými piráty, ale spíše dobrodruhy, kteří se vydávali hledat nová dobrodružství a území.

Dispozice domu

Dům postavený na ploše 257 m² má čtyři podlaží. Ta si mezi sebou rozdělily dva byty, jež mají velice podobný půdorys.

Spodní podlaží bytu slouží jako denní zóna, je zde samostatná kuchyň a jídelna propojená s obývacím pokojem. V horním podlaží je pak ložnice a dvojice pokojů. Zde je také samostatná toaleta a koupelna.

Foto: Michael Sieber

Dům byl prefabrikovaný, autoři se při jeho návrhu inspirovali v loďařském průmyslu. I proto je v domech tak bohatě zastoupeno dřevo.

Foto: Michael Sieber

Architekti studovali pohyb slunce na daném místě po celý rok, aby mohli navrhnout efektivně fungující zastínění.

Horní byt má stejně jako ten spodní samostatnou kuchyni v samém středu, i zde je jídelna spojená s obývacím pokojem.

Část boxu kuchyně ovšem v tomto bytě zabírá samostatná toaleta a prostor za schodištěm je použitelný jako druhý, menší obývací pokoj či pracovna.

Foto: Michael Sieber

Horní byt má místo předzahrádky terasu na úrovni ložnice, tedy na střeše nad svým obývákem.

Nejvyšší podlaží slouží jako klidová zóna druhého z bytů, zde je hlavní ložnice a jeden pokoj, obojí se dělí o koupelnu, v níž je druhá toaleta.

Zatímco spodní byt má k dispozici malou předzahrádku, horní byt má na úrovni ložnice terasu, která se rozkládá na střeše nad obývacím pokojem.

Foto: GG-Loop

Dispozice spodního bytu (odleva): sklep, přízemí, první patro.

Foto: GG-Loop

Dispozice horního bytu (odleva): druhé patro, třetí patro, střecha.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Znáte termín biofílie?
Ne, dodnes jsem o něm neslyšel/a
87,5 %
Ano, znám jej
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům, který je z poloviny skleněný

Už na první pohled dům v nizozemské vesničce Werkhoven upoutá pozornost kolemjdoucího. Celá jeho polovina je totiž prosklená. Nevšední vzhled ale není ještě...

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je...

Výběr článků

Načítám