Hlavní obsah

Dům pro hosty vypadá jako pavilon zasazený do nádherné krajiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti z amerického ateliéru Carney Logan Burke Architects spolupracují s rodinou, která vlastní pozemek v Jackson Hole ve Wyomingu o výměře 73 hektarů, už více než dvacet let. Jejich posledním dílem, které na parcele vytvořili, je dům pro hosty. Pro jeho vzhled zvolili styl pavilonu, z nějž se obyvatelé mohou kochat překrásnou přírodou.

Foto: Matthew Millman

Okolní krajina působí jako malý ráj na zemi. Dům v něm pak slouží jen k tomu, aby si ho člověk co nejlépe užil.

Článek

Jak vzpomínají architekti, spolupráce s klienty prodělala velký vývoj. Kdysi, před lety, začínali tradičním domem do divočiny z kamene, klád a prken. Následovala kancelář s prodejnou, poté silo. Obě stavby již ve stylu, který se od tradičního rustikálního charakteru posunoval směrem k modernímu.

Následovala stavba zastřešeného přemostění, kde ještě více převládaly moderní prvky, až nakonec přišel nyní na řadu dům pro hosty. Ten je již v ryze moderním stylu. Nese prostý název Queen’s Lane Pavilion.

Foto: Matthew Millman

Dům má půdorys ve tvaru písmene L, v kratší části je garáž, v delší jsou dvě ložnice a centrální společenská zóna s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem spojenými dohromady.

Foto: Matthew Millman

Za večerů se dům stává rozžatou lucernou probleskující mezi stromy. Tak romanticky popisují dům architekti.

Foto: Matthew Millman

Prosklené stěny zakrývá záclona z ocelového perforovaného plátu, jež vzhled stavby ozvláštňuje.

Příprava projektu si v závislosti na současných podmínkách pro výstavbu v dané oblasti vyžádala dva roky a úzkou spolupráci s úřadem Tetonského okrsku.

Architekt Eric Logan, jenž navrhoval pro majitele všechny jejich stavby, a tedy i tuto, musel při práci vzít v potaz dopad nové budovy na oba vodní toky, na živočišné druhy žijící v dané lokalitě i na okolní vzrostlé stromy.

Foto: Matthew Millman

Obývací pokoj je otevřen z obou delších stran.

Foto: Matthew Millman

Z obýváku lze vycházet na dřevěnou terasu, která je jeho přirozeným prodloužením v teplých dnech.

Foto: Matthew Millman

Interiér působí příjemným a vstřícným dojmem.

Pro stavbu je charakteristická plochá střecha a prosklení stěn, která dojem ze stavby velice odlehčují. Právě tento rys jej přibližuje vzhledově k pavilonu.

Domek je vybudován na půdorysu staršího objektu, který na pozemku zbyl po předchozích majitelích. Ten měl tvar písmene L.

Foto: Matthew Millman

Interiér společenské části domu má otevřený plán.

Foto: Matthew Millman

Interiér navrhli designéři ze studia Kitchell Brusnighan Interior Design.

Nově je v kratší části uschovaná garáž, zatímco delší slouží k bydlení. Jsou zde dvě ložnice a především pak společenský prostor řešený v otevřeném plánu jako propojení obývacího pokoje, jídelny a kuchyně.

Prostor je ohraničen dvěma prvky, jež jsou přirozenými centry zájmu - z jedné strany krbem, z druhé kuchyní. Obě delší strany prostoru jsou prosklené od země ke stropu.

Foto: Matthew Millman

Hlavní vstup do domu je dveřmi nedaleko garáže.

Foto: Matthew Millman

Perforované ocelové pláty vypadají při pohledu ven z oken opravdu trochu jako záclony.

Za krbem i za kuchyní jsou pak vsazeny ložnice, hosté přespávají za kuchyní, k dispozici mají vlastní koupelnu i malou terasu.

Majitelé, kteří se rovněž do domu čas od času přesouvají, aby dodali svým dnům po osamostatnění dětí trochu vzruchu a změn, obývají pokoj za krbem. Ten doplňuje dvojice samostatných koupelen, pánská a dámská.

Foto: Matthew Millman

Kuchyň je rozdělena do dvou částí. Práce, které jsou dlouhodobější a nevyžadují tolik pozornosti kuchaře, se odehrávají v té zazší.

Foto: Matthew Millman

Ani ložnice majitelů není od společenské zóny zcela oddělena.

Interiér vizuálně proteplují podlahy a stropy ze dřeva dubu bílého, stíněný je pak interiér dlouhými přesahy střechy.

Zároveň před přílišným světlem poskytují ochranu i ocelové záclony perforované stovkami otvorů vytvářející vzor připomínající levhartí srst.

Foto: Matthew Millman

Každá z ložnic má široký výhled do krajiny.

Foto: Matthew Millman

Jedna z koupelen v domě

Právě ocelové zástěny dodávají projektu téměř až umělecký nádech. Z exteriéru totiž zmenšují opticky plochu prosklení, v interiéru vytvářejí hravé stíny a zároveň jsou jemnou, nenápadnou připomínkou vzhledu sila, jehož povrch pokrývají korodované ocelové pláty.

Foto: Matthew Millman

Detail ocelové záclony

Díky dlouhodobé péči o přírodu na svém pozemku se majitelům podařilo v okolí domu vytvořit unikátní kousek ekosystému, kde v potocích žije spousta druhů ryb, na jejich březích lze objevit mnoho dalších živočišných a rostlinných druhů, z okolních lesů sem čas od času zavítají losi, jeleni a ovšem i vlci a orli.

Na vše z výšky shlížejí letité topoly. Sami autoři popisují dům jako nenápadnou pozorovatelnu života v divočině přes den a rozžatou lucernu probleskující svým světlem mezi stromy v noci. Jeho účelem je, aby svým obyvatelům dopřál chvíle odpočinku, které budou stát za to.

Foto: Matthew Millman

Půdorys domu: 1 garáž, 2 techn. zázemí, 3 zádveří, 4 prádelna, 5 ložnice hostů, 6 bar, 7 kuchyň, 8 spíž, 9 obývací pokoj, 10 ložnice majitelů, 11 terasa s jídelní zónou, 12 potok.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte rádi dekorace domů z cíleně korodovaného kovu?
Ano, je to zajímavé
67,3 %
Nevím, nikdy jsem nic takového neviděl/a
7,1 %
Ne. Je to prostě rezavý kov, nic víc
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 113 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám