Hlavní obsah

Dům na vyhlídce připomíná pohled do objektivu kamery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hustě obydlené čtvrti filipínského města Quezon City vytvořili architekti z tamního ateliéru Jim Caumeron Design rodinnou vilu, jejíž vzhled evokuje pohled do objektivů kamer. Mohou za to lichoběžníkové výklenky rámující veliká okna. Celek může divákovi vzdáleně připomínat české kubistické stavby.

Foto: Bien Alvarez

Dům na první pohled zaujme nevšedním vzhledem.

Článek

Na půdorysu ve tvaru písmene L vytvořili filipínští architekti rodinný dům, který měl být dle přání klientů co největší. Ač to možná při pohledu z ulice nevypadá, interiér nabízí 400 čtverečních metrů užitné plochy.

Stavba stojí na pozemku ohraničeném na východní a jižní straně vysokou zdí. Také na západní straně je hned v těsném sousedství další dům. Proto je v maximální možné míře otevřena směrem do ulice a malého veřejného parku.

Velké okno je orientováno tak, aby z něj bylo vidět dobře na košatý strom, jenž je domu nejblíže. Tento hezký výhled dal ostatně vile jméno – Viewpoint House, Dům na vyhlídce.

Stejně nevšedně, jako stavba působí při pohledu z exteriéru, je řešena také v interiéru. Základní prvek fasády – lichoběžníkové výklenky – se totiž důsledně opakuje v interiéru na stěnách i na stropech. Na některých místech díky tomu vznikají u oken místa k sezení a společnému povídání nebo k četbě, jinde díky tomu získává host dojem, jako by seděl venku a nikoli uvnitř domu.

Druhým výrazným rysem, který rovněž ozvláštňuje vzhled fasády a zároveň se – z logických důvodů – promítá i do interiéru, je perforace některých stěn. Otvory jsou vždy vytvořeny tak, aby sice propouštěly dovnitř čerstvý vzduch, zároveň ale jimi nepronikla voda při deštích.

Foto: Bien Alvarez

Západní stěna je perforovaná.

Tento prvek volili architekti všude tam, kde chtěli chránit soukromí svých klientů před zvídavými pohledy ze sousedství, ale také například na západní stěně nad vchodem do domu, která je v odpoledních hodinách příliš vystavena slunci, a běžné okno by tak do schodišťového atria propouštělo až příliš mnoho slunečního světla a tepla.

Takto zůstává vnitřek domu stíněný, dovnitř se dostává jen ambientní světlo.

Garáž jako místo pro oslavy

Zajímavým nápadem architektů bylo propojení na straně domu přiléhající garáže přímo s obývacím pokojem velikými prosklenými posuvnými dveřmi. Majitelé ji tak mohou využít jako prostor pro nejrůznější společenské události.

Jak vysvětlují architekti, pro Filipínce je běžným zvykem při všech významných rodinných oslavách, ať již to jsou křtiny, nebo požehnání domu, přivítat každého ze sousedství. Prostor, jindy využívaný jako garáž, se pak k takovému účelu dobře hodí. Hosté mají kam volně přicházet a zároveň tím nijak není narušováno soukromí rodiny.

Bělostná podkova nabízí svým obyvatelům soukromí i výhledy

Tipy a trendy

Další uspořádání domu je již vcelku běžné. V přízemí je kromě obývacího pokoje velká jídelna, z níž lze vycházet na terasu s posezením. Za kuchyní je komora a technická místnost. Z jídelny se vstupuje do ložnice pro hosty, která má vlastní koupelnu.

Foto: Bien Alvarez

Schodišťové atrium je plné světla.

V horním podlaží je kromě rodinného pokoje trojice ložnic. Každá z nich má svou vlastní koupelnu, hlavní ložnice v domě je pak doplněna i šatnou.

Jak vysvětlují architekti, dřevěné prvky v interiéru, navozující pocit útulnosti, jsou vyrobené ze dřeva, které si dodali sami majitelé. Jeho barvou pak byl dán charakter zbývajícího zařízení domu. Jsou z něj vyrobené například i knihovny se stolky umožňující pracovat či si jenom číst v klidu příjemného prostředí plného světla.

Otevíratelná okna místo klimatizace

Chodba ve druhém podlaží je velice světlá díky oknům na jejích koncích. Jak upozorňují architekti, klienti si přáli mít tento prostor klimatizovaný.

Architekti jim ale doporučili mnohem jednodušší řešení – použití otevíratelných oken. Otevíratelné je dokonce i hlavní okno domu směřující do parku.

Designérka vytvořila rodině idylický domov plný slunce a pohodlí

Tipy a trendy

Architekti dům pojali jako útulný prostor ukrytý do sněhobílé betonové skořápky. Její vzhled ovšem výrazně ozvláštnili a tento výjimečný styl, na některých místech připomínající český kubismus v architektuře, přenesli i do interiéru. Zároveň dům vychází vstříc každodennímu životu moderní rodiny.

Anketa

Líbí se vám na fasádách domů výrazné prvky?
Ano, aspoň se pak každý dům něčím odlišuje.
48,3 %
Jak kdy.
23,7 %
Ani ne.
10,5 %
Ne. Líbí se mi spíše jen zajímavé drobnosti.
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám