Hlavní obsah

Druhý domov rodině nabízí maximální soukromí i pohodlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlínský byt v novostavbě je druhým domovem rodiny, která žije v rodinném domě mimo Prahu. Není určen k pronájmu, ale pro soukromé ubytování členů rodiny, kteří často pobývají v Praze pracovně a míří sem i za kulturou. Na cestách mimo domov si tak mohou dopřávat maximální soukromí a pohodlí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Do otevřeného prostoru navazujícího na kuchyň je zasazen na míru zhotovený kulatý jídelní stůl, k němuž mohou pohodlně usednout čtyři osoby.

Článek

Pro novostavbu bytu se rodina rozhodla z důvodu méně komplikovaného získání kompletně vybaveného a do detailů zařízeného zázemí. Autorem praktického, útulného a na míru připraveného interiéru je architekt Martin Frank ze zlínského studia Deconcept.

Majitelé žádali účelně zařízený interiér k příjemnému užívání starších i mladších členů rodiny. Stylově očekávali charakteristický rukopis architekta Franka, jehož práci už dobře znali. Při své práci byl limitován prostorem, který není nijak velký, a stoupačkami.

Bylo jasné, kde bude koupelna, kuchyně a s ohledem na okna i dvě dané místnosti. Architekt zvětšoval předsíň, posunoval příčky, ale žádné velké úpravy dispozice se nekonaly. Vše je sjednocené dřevěným obkladem a upravené tak, aby to nepůsobilo rušivě.

Skříně jsou integrované v obkladu, aby nepodporovaly dojem roztříštěnosti a nezmenšovaly optický efekt. Velmi rafinovaně je zvládnutý úložný prostor v ložnici, kdy skříň nesahá až k podlaze a odlehčeným vzhledem připomíná spíš nábytkovou stěnu.

Lehkost podporuje i převaha bílé barvy s béžovou a jen decentními akcenty černé barvy. Majitelka si přála vyloučit příliš výrazné kontrasty. Preferuje bílou barvu a jemné barevné odstíny.

Foto: Lukáš Hausenblas

Předsíň působí velmi prostorně a přátelským dojmem.

Optického zvětšení je dosaženo také zrcadlovými efekty po obou podélných stranách kuchyně. Téměř veškeré vybavení bytu je vyrobeno na míru, včetně kuchyně, kde je použita lepená tenká keramická deska s dekorem mramoru. Interiér osvětlují převážně přisazené reflektory a lampy.

Při přechodném pobytu je kam uložit oděvy i kufry tak, aby nebyly na očích. Je zde k dispozici i pračka se sušičkou, nezbytné pohodlí skýtá také koupelna s prostorným sprchovým koutem.

Pražský byt získal po rekonstrukci industriální nádech

Bydlení

Kvalitní nocování zajistí nejen pohodlné lůžko v ložnici, ale i rozkládací pohovka se spodním výsuvným lůžkem, která je součástí obývacího prostoru.

Nezbytností outfitu interiérů architekta i známkou maximálního komfortu a pohodlí jsou lněné textilie, které dotvářejí i toto útulné prostředí. K posezení zde poslouží i velmi subtilní a prostorově úsporné kožené křesílko Butterfly na kovové podnoži.

Ocelové prvky se tu podporují na více místech a prolínají celým interiérem. Všeobecně působí velmi étericky a nezatěžují celek. Výhledově může být byt využíván také dětmi při studiích, proto zde nemohl chybět ani malý pracovní stůl umístěný v ložnici. Každý tu prostě najde své pohodlí.

Slovo architekta

„Chtěli jsme, aby interiér působil hodně svěžím a letním dojmem, proto jsme ho doplnili kruhovými rákosovými rohožemi, nástěnnou dekorací z přírodnin či jutovým kobercem nebo bambusovými stolečky. Jemný akcent zlaté se objevuje také na lampách, v podobě zlatých hrníčků na poličce i v dalších drobných detailech,“ říká architekt, který svým klientům nabízí celistvý koncept dotažený do posledního detailu včetně stylingu.

Jde svou vlastní cestou, přináší vize odrážející mnoho vlivů z všedního života a ve výsledku namíchá chutný koktejl stylového domova, který bude nadčasový, funkční, příjemně ležérní, uvolněný a pohodlný.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám