Hlavní obsah

Dopřejte šatní skříni chytrý systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přehledně uspořádané šatní skříni najdeme svůj outfit rychle a nezapomeneme přitom ani na detaily, jakými jsou šátky, vázanky a šperky. Důmyslný řád nám totiž pomůže. Nevěříte?

Foto: WestwingNow

V malé skříni vsadíme na krabice, závěsný regál a závěsné držáky upevněné na křídlech nábytku.

Článek

Uvnitř šatní skříně většinou upotřebíme systém polic, zásuvek, úložných boxů, košů a šatní tyč. Každý si samozřejmě organizuje šatník podle svých potřeb a vkusu, obecně ale platí, že věci ve skříni ukládáme odshora dolů, stejně jako u postavy (např. čepice budou ve vrchních úložných prostorech a boty v těch spodních).

Jednotlivé úrovně

V horních policích je místo pro pokrývky hlavy, šátky a šály, případně drobné kabelky, tašky podle sezony. Za ně můžeme uložit oděvy na neaktuální roční období uskladněné v prodyšných boxech a krabicích nebo ve vakuových pytlech.

Na běžná ramínka patří textil ušitý ze silnějších a pevných látek, např. kabáty, bundy, saka, košile.

Místo na speciálním ramínku dopřejeme sukním i kalhotám, šátkům a opaskům, které ale lze umístit i do dolních polic a zásuvek situovaných pod nejkratšími oděvy na šatní tyči.

V oddělených přihrádkách uvnitř zásuvek naleznou místo drobnosti, jako jsou sluneční brýle a šperky.

Níže pokládáme pěkně složené jemné halenky, lehké pleteniny a spodní prádlo. Těžké bavlněné mikiny, džíny apod. jsou ve spodní části skříně, podobně v krabicích i ponožky, dámské punčochy, eventuálně obuv a objemnější kabelky.

Úspora místa

Šetříme-li v šatní skříni každý centimetr, pořídíme si závěsné organizéry, které instalujeme na šatní tyč. Bývají z látky, mají i pevnější konstrukce, takže v nich uchováváme pletené svetry, kabely, čisté a suché boty, větší klobouky. Kabelky a lehké bundy uchytíme na kovové držáky.

Dobrou službu prokážou i samostatné regály, např. pojízdné kontejnery, které do skříně prostě postavíme. Jejich šíře optimálně odpovídá hloubce skříně, výškou můžou zasahovat třeba do poloviny, zastoupení zásuvek a skříněk je na nás.

Pokud zbývá mezi nábytkem a stropem místo pro skříňový nástavec, využijeme tuto příležitost k uložení věcí, které právě nenosíme, či k uskladnění peřin, dek a plédů ve vakuových pytlích, v nichž mají menší objem a snáze se vejdou do úložných prostor.

Ramínka a boxy

Ramínka jednoho typu, ať už plastová, dřevěná, či kovová, sice vypadají na šatní tyči esteticky, jenže ne vždy je to praktické řešení. Existuje jich totiž široká škála a každý druh se hodí na jiný oděv. Ramínka se zakončením v podobě rozšiřujícího se kloubu prospějí těžším kabátům, opatřená svorkami jsou zase skvělá pro sukně, letní kraťasy a kalhoty.

V dámském šatníku oceníme molitanová ramínka obšitá dekorativními látkami i saténem, na která bez obav zavěsíme sváteční šaty i kašmírový svetřík, aniž by na nich vznikaly otlaky. Ramínkový věšák s organizérem na šátky či opasky, které provlékáme do jednotlivých ok, ušetří spoustu místa. Na trhu jsou k dostání i ramínkové věšáky pro tři až šest košil.

Plastové zavírací boxy využijeme pro boty a tašky. V nouzi je můžeme dát i pod postel nebo pohovku. Plstěné krabice, ratanové koše a zdobné papírové krabice vypadají ve skříni nejen velmi hezky, ale také pojmou spoustu triček a prádla.

Speciální kategorií jsou organizéry do zásuvky na šperky, do jejichž přihrádek stočíme i dámský šátek, opasek nebo uložíme masivnější bižuterii, šperky a hodinky.

Anketa

Používáte různé typy ramínek, anebo máte jenom jeden typ pro všechny oděvy?
Máme doma různé druhy, pro každý typ oděvů nějaké.
52,5 %
Máme dva druhy, ale spíš než podle typu oděvů je dělíme na pevná a ta chatrnější.
17,7 %
Mám dva až tři druhy pro různé typy oděvů.
18 %
Máme jeden typ ramínek.
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 838 čtenářů.

Přineste si svůj starý nábytek a společně ho opravíme. Pražská střední škola vypsala kurzy pro kutily

Bydlení

Knihovna není jen pro staromilce

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Nábytek inspirovaný shluky atomů

Kdo si pamatuje inspiraci atomy v designu z šedesátých a sedmdesátých let minulého století, toho možná potěší informace, že se opět podobné kousky vracejí do...

Výběr článků

Načítám