Hlavní obsah

Dominantou moderního interiéru se staly renesanční malované stropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korunou krásy moderního interiéru v domě na Malé Straně v Praze, jehož původ sahá až do 13. století, jsou renesanční malované trámové stropy. Atraktivní podívaná zdobí strop celého 45 m2 velkého bytu ve čtvrtém podlaží, a dokonce sahá až nad balkon vedoucí do dvora domu.

Foto: Iveta Kopicová

V tomto bytě není nic montováno do stropu, vše spočívá na nábytkových konstrukcích propojených mezi sebou.

Článek

Aby se stropy mohly uplatnit v celé své kráse, bylo třeba zásahu restaurátorů.

Nově zářit jim i interiéru umožnila i architektka Ivana Dombková a její kolega Rostislav Černík ze studia I. D. Arch.

Interiér situovaný v nejužším křídle domu, s repasovanými okny do ulice i na pavlač, v převážně bílém provedení, nechává trámy co nejvíce vyniknout. Z otevřené dispozice je pevně sklem a posuvnými dveřmi odděleno pouze hygienické zázemí. Sádrokartonové předěly zmizely.

Stěny ložnice nyní tvoří lehké demontovatelné příčky a úložný nábytek. Prostor je tedy možné kdykoli vrátit do původní podoby.

Před lety koupil dům developer, zrealizoval jeho dílčí úpravy a později pak byty rozprodal. Nyní je malý, ale půvabný interiér určený ke střednědobému pronájmu, později bude sloužit některému z dětí současných majitelů, kteří se spoluprací s architekty zasloužili o jeho smysluplné a atraktivní zvelebení.

Foto: Iveta Kopicová

Nábytek z bílého lamina je zhotoven na míru. Podlaha z běleného dubu slouží částečně také jako obklad jedné stěny. Repasovaná okna je možné přistínit roletami.

Byt nemá klasický obývací pokoj. Obytný prostor je propojen s velkoryse koncipovanou kuchyní a na míru zhotovený gauč může sloužit jako kvalitní lůžko třetí osobě. Interiér je vytvořený se záměrem optimální služby mladému páru, případně i s malým dítětem.

Plnohodnotná kuchyň má však na přání majitelů všechno nezbytné vybavení, skutečně se tu počítá s vařením.

Zděnými příčkami a dveřmi je oddělena jen WC místnost sousedící s prostorným walk-in sprchovým koutem, kde byla použita neutrální betonová stěrka, která nikterak nekonkuruje atraktivním stropům, stejně jako na podlaze aplikovaná tmavá dlažba a bělená dubová prkna.

Zaprášené skladiště proměnili v komfortní garsonku

Tipy a trendy

Nábytková příčka oddělující ložnici od chodby v sobě ukrývá úložné prostory i otevřený odkládací prostor na kabelky a další nezbytnosti ve vstupním zázemí. Celý byt je vytápěný elektrickým podlahovým kabelem.

Jak to vidí architekti

„Snažili jsme se co nejvíc zachovat původní charakter bytu určený historickým stropem. Důsledně jsme dbali na to, abychom do něj nezasáhli a zůstal v interiéru dominantním prvkem. Vše ostatní utváří jen smysluplná vestavba funkčních předmětů,“ vysvětlují na závěr odborníci.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám