Hlavní obsah

Domácí pracovnu ušijte na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakou má výhodu práce z domova? Třeba tu, že vybavení si lze dopřát podle svých preferencí, individuálních potřeb. A je jedno, zda domácí pracovnu využíváte čas od času , nebo naopak na plný úvazek. Důležité je, aby se vám v ní dobře pracovalo.

Foto: Vekra

Když není možnost samostatné místnosti, vyčleňte si na práci klidný kout, alespoň opticky oddělený od zbývajícího prostoru.

Článek

Místnost, kde budete trávit spoustu času, by neměla být „popelka“. Naopak! Dostatek denního světla, minimum hluku zvenčí i z vedlejších místností a kvalitní vybavení jsou základ.

V hluku se nesoustředíme

Komunikace, kde projíždějí auta, dětské hřiště či výrobní závod v blízkosti, to vše je zdrojem nadbytečného hluku. Jak se ho zbavit? Důležité je pořídit si kvalitní okna, protože právě těmi zvuky prostupují do budovy.

Odborníci proto doporučují mít okna se speciálním zvukově izolačním trojsklem. U nich bývá z vnitřní nebo vnější strany namísto běžného skla použito vrstvené sklo, které se skládá ze dvou pevně spojených tabulí, mezi nimiž je speciální akustická fólie. Dosáhne se tak snížení hluku dokonce až o neuvěřitelných 70 % ve srovnání s běžnými okny.

Materiálům, které lze použít, se meze nekladou: plast, hliník, dřevo i dřevo-hliník, vše je možné. Z pohledu útlumového hluku je u otvorových výplní důležité také těsnění, které by mělo být tzv. středové, a správný postup při jejich montáži za použití speciální akustické montážní pěny.

Domácí knihovna: ostrov zážitků a pohody

Tipy a trendy

Od hluku pomohou i dveře

Rušivý hluk z vedlejších místností také není žádný med, ale správné interiérové dveře a správně instalovaná zárubeň problém vyřeší. Pro zvýšení akustického komfortu se doporučují interiérové dveře, které splňují tzv. hlukový standard. Nejde vyloženě o dveře zvukově izolační, ale o komplet, který má kvalitní akustické vlastnosti.

Dveře jsou šikovně plné, bez prosklení, případně s výplní z plné dřevotřísky, a k nim obložková zárubeň, která je namontovaná ve hlukovém standardu. Při montáži je třeba vyplnit mezeru mezi stěnou a zárubní montážní pěnou po celém obvodu, nikoliv jen v několika bodech. Prázdnými prostory jinak volně prochází zvuk a zhoršuje tak schopnost útlumu hluku celého dveřního kompletu.

Regály jsou variabilním úložným prostorem, který se uplatní nejen v dílně

Tipy a trendy

Na čem sedíte?

Ergonomická židle je nezbytná, ale když se na ní budeme hrbit, rozhodně nepomůže. Vybírejte proto takovou, jež umožní poskytnout individuální nastavení na míru našemu tělu. Také je důležité tzv. dynamické sezení, při němž se nesedí ve strnulé poloze. Ta se naopak neustále mění.

Jestliže v židli strávíte max. 4 hodiny, je možné pořídit pracovní židli s houpací mechanikou, která ovšem nemá rozšířené nastavení opěrek. Naopak židle se synchronní mechanikou umí plynulé nastavení sklonu opěráku do několika pozic. A to synchronizované s nastavením sklonu sedáku.

Rozhodně věnujte pozornost i potahovému materiálu. Má být prodyšný, příjemný na dotek, snadno čistitelný. Stejně tak prohlédněte stabilitu konstrukce, kvalitu koleček. To vše má vliv na životnost výrobku.

Pracovní stůl není jídelní

Výběr pracovního stolu se odvíjí mj. i od daného prostoru, který může být limitován. Než se pro nějaký typ nadchnete, zkuste si položit několik otázek. Ty vás navedou na správnou cestu. Opět, podobně jako u pracovní židle, je důležité si uvědomit, kolik hodin denně u něho prosedím. Dále, jak velkou plochu si mohu dovolit, co vše na ni umístím (potřebuji velký monitor, nebo postačí notebook?).

Také se zamyslete nad daným místem v interiéru – mělo by být klidné, mimo komunikační zónu. A rovněž kolik členů bude stůl využívat, jaký je jejich věk, jaké mají požadavky apod.

Průměrná doporučená výška stolu je 75 cm, rozhodně se u něho nesmíte hrbit. Ideální šířka a hloubka jsou pak 120 × 80 cm.

Pracovat, cvičit a šetřit energii zároveň? S novým designovým kouskem to jde

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám