Hlavní obsah

Domácí kimči můžete naložit v nádobách napodobujících tradiční korejské hrnce onggi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fermentovaný zelný salát kimči korejského původu je u nás stále populárnější a nechybí skoro v žádné prodejně zdravé výživy. Vysoká cena pokrmu ale mnoho lidí motivuje k domácí přípravě. Máme pro vás tipy na vhodnou nádobu na fermentování surovin. Inspirací jsou klasické korejské hrnce onggi.

Foto: Novinky.cz, Tescoma

Fermentovat můžete třeba v retro nádobě s názvem Rumtopf (hrnci původně určeném k nakládání ovoce v rumu) nebo ve speciální nádobě Della Casa s ventilem, který uvolňuje tlak vznikající během kvašení a do sklenice nevpouští vzduch.

Článek

Před začátkem fermentace se vždy vyplatí zjistit si, jaké je potřebné vybavení. My se zaměříme na vybavení pro nakládání kimči. Základem je v zásadě sklenice nebo nádoba se širokým hrdlem o takovém objemu, v jakém se chystáte připravovat pokrm. Víko by mělo být opatřené kvasnou zátkou (tedy jednosměrným ventilem, který umožňuje vznikajícímu oxidu uhličitému unikat ven, ale díky vrstvě vody nepustí vzduch dovnitř nádoby).

Ideální jsou kvašáky, alternativa korejského hrnce onggi

„Pro fermentaci jsou nejideálnější masivní kameninové kvašáky, které jsou zpravidla objemnější a umožní přípravu velkého množství kimči. Pokud si dáte práci, seženete je v mnoha bazarech. Kvašák je keramická nebo kameninová nádoba určená přímo pro fermentaci. Vyrábějí se ve dvou základních variantách – se žlábkem na vodu ve víku nebo otevřené – a mají různé velikosti, tvary i designy. Vybírejte je podle toho, co chcete a budete fermentovat. Pro většinu domácích fermentistů jsou nejlepší volbou kvašáky o objemu zhruba 4-7 litrů,“ uvádí Kathryn Lukasová a Shanea Petersonová v knize s názvem Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture.

Foto: Bauhaus, Yellow Octopus

Klasikou je nakládací hrnec Zelák se žlábkem na vodu, který umožní správný proces kvašení. Obdobou je hrnec z antibakteriálně glazované kameniny se zatěžkávacími kameny. Nahoře přiklopíte víko a prohlubeň naplníte vodou, aby se uzavřela. Díky tomu může oxid uhličitý unikat.

Hliněné nádoby jsou navíc krásným dekorativním kouskem. V Koreji se kimči připravuje v onggi, což jsou hliněné nádoby používané po staletí ke skladování potravin. Pro kimči se využívají zpravidla neglazované kousky s mikroporézní strukturou. Kvasit pak nechávají kimči v hrncích původně pod zemí. Tvary a velikosti onggi jsou velmi rozličné, podle lokality, ze které pocházejí.

Mějte na paměti, že části pokrmu mají v nádobě zůstat ponořené, a ne plout na hladině. V nádobě, která nemá stlačování zajištěné speciálním víkem nebo pružinou, je vhodné volit zatěžkávací závaží.

Foto: Leuké, Orion

Hodí se sada Kit Pickles se silikonovým ventilem a nastavitelnými lisovacími disky i kleštěmi pro lisování a podávání i nakládací dóza Pickles s pružinou, která udrží suroviny pod tekutinou.

Hotové kimči pak po zkvašení můžete skladovat v lednici. Chcete-li, aby to mělo i vizuální kouzlo, použijte skleněné nádoby v retro stylu s dobře těsnícím víkem.

Obecně dobře poslouží zavařovací sklenice s patentním uzávěrem a těsnící gumou s odolnými klipy z nerezové oceli. Díky gumovému těsnění se nemusíte obávat nechtěného protečení tekutiny, což se u hodně aromatického kimči (jehož součástí je i česnek a rybí omáčka) určitě vyplatí.

Foto: Bauhaus, Greengate

Fermentovanou zeleninu pak můžete přemístit do stylových dóz.

Domácí příprava kimči má řadu výhod. Salát vzniká z relativně levných surovin, jejichž základem je čínské zelí, takže se finančně vyplatí. A navíc si můžete recept vyladit podle svých chutí a také ovlivnit míru pálivosti pokrmu.

Anketa

Připravujete si doma kimči?
Ano, už nějaký čas.
46,3 %
Jednou jsme to zkusili, ale nějak nás to nenadchlo.
3,4 %
Ne, ale chystáme se na to.
34,9 %
Ne, a ani nás to neláká.
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

Nová generace sporáků umí netušené věci

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Kimchi

Související články

Výběr článků

Načítám