Hlavní obsah

Do práce nemusejí. Vezmou si ji domů, i všechny žáky

Novinky, nes

Prvním projektem čínského architektonického studia MAD na japonské půdě je tzv. Jetelový dům (Clover house). Ve skutečnosti jde o proměnu rodinného domu v objekt, který bude od konce roku sloužit zároveň i jako mateřská škola. Důvodem tohoto propojení byl nejen tradiční nedostatek stavební plochy v zemi, ale také rozhodnutí majitelů vytvořit plně fungující vzdělávací instituci, kde by ale vše probíhalo v příjemné rodinné atmosféře.

Foto: MAD Architects (10x)

Dům stojící hned vedle rýžového pole bude vypadat jako velká, tajuplná jeskyně.

Článek

Jetelový dům tak bude přes den sloužit jako místo, kde se děti zabaví, pohrají si, vzdělají se, budou spolu jíst a odpočívat, a to vše v podmínkách, které znají ze svého domova.

To by jim mělo pomoci vytvořit si mezi sebou mnohem pevnější přátelské vazby a navodit pocit vzájemné důvěry.

Foto: MAD Architects

Přes den bude dům sloužit jako mateřská školka.

Jakmile navečer odejdou děti domů, školka se promění v rodinný dům majitelů a učitelů, kteří v něm budou trvale bydlet.

Foto: MAD Architects

Prostor určený k výuce malých dětí bude vyhrazen pomocí původní dřevěné konstrukce.

O dalších projektech studia MAD můžete číst zde, také zde anebo zde.

Proměna domu začala prozkoumáním možností, které nabízela původní jednopatrová stavba s plochou 105 m2. Architekti zjistili, že stávající dřevostavba se nikterak neliší od okolní zástavby a rozhodli se její dřevěnou kostru využít i pro nový projekt.

Jedním z prvků, které takto zůstanou zachovány, je kostra původní sedlové střechy. Bude pro majitele nenásilnou připomínkou originálního domu. Zároveň vznikl další nový prostor k obydlení a využití.

Foto: MAD Architects

Architekti ponechali z původního domu pouze jeho dřevěnou kostru, k ní přistavěli novou část a vše zabalili do bílé skořepiny.

Nová fasáda pak bude původní dřevěnou kostru obalovat ze všech stran jako bělavý kokon. Dřevěná konstrukce jasně vymezí prostor školky, kde se bude odehrávat výuka a další vzdělávací aktivity, přičemž velká okna přivedou do interiéru spoustu slunečního světla vytvářejícího pomocí sloupů a trámů spoustu neustále se měnících stínů provokujících dětskou představivost.

Foto: MAD Architects

Stavba je zatím pouze v podobě modelů a renderingových obrázků.

Nové přistavěné části domu budou určeny především k zábavě a odpočinku, o čemž svědčí mj. i klouzačka vystupující v jednom místě z prvního patra domu a vedoucí až na úroveň země.

Foto: MAD Architects

Na jedné straně z domu vystupuje klouzačka.

Architekti se zjevným nadšením pro dětské nápady si pochvalují, že dům sloužící zároveň jako školka stojí v bezprostřední blízkosti rýžového pole. Až bude rýže vzrostlá, bude celek působit jako veliká zelená pláň rozkládající se u paty tajemné jeskyně, nebo možná i pevnosti.

Foto: MAD Architects

I původní střecha domu bude využita a obyvatelná.

Foto: MAD Architects

Uspořádání domu

Stavba, která bude dokončena v prosinci letošního roku, zabírá na parcele o velikosti 283 m2 plochu 134 m2. Součet jejích podlah pak činí 300 m2.

Fasády i střechu architekti pod vedením svého šéfa Ma Jen-sunga navrhli z měkké střešní krytiny - asfaltového šindele. Záměrně přitom zvolili bílou barvu, protože počítají s tím, že se takto stěny domu stanou ideální plochou pro pokreslení dětskými kresbami. Majitelé tak získají nádhernou kolekci vzpomínek na děti, které jejich školkou projdu.

Foto: MAD Architects

Základní kámen domu, který bude sloužit zároveň jako mateřská školka.

Foto: MAD Architects

Na místo, kde do konce roku vyroste jejich mateřská školka, se přišli podívat žáčci, které mají majitelé domu na starosti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám