Hlavní obsah

Komplex komerčních a administrativních budov má tvarem připomínat slavné pohoří

Novinky, nes

U příležitosti 14. ročníku Architektonického bienále v Benátkách, jež začalo v prvním červnovém týdnu, představil tým čínského architekta Ma Jen-sunga další z projektů spadající do série Město Šan-šuej (v překladu Město hor a vod). Tentokrát je to Cen-taj Himálaj Centrum v hlavním městě východočínské provincie Ťiang-su, Nankingu. Komplex mnoha budov má připomínat pohoří Himálaj.

Foto: MAD Architects (11x)

Nízké stavby tradičních tvarů symbolizují vesničku schoulenou v údolí mezi horami.

Článek

Jak již název napovídá, rozsáhlý komplex mnoha budov se spoustou komerčních, administrativních a samozřejmě i rezidenčních prostor má připomínat pohoří Himálaj. Odtud bílá barva na hranách jeho vyšších staveb připomínající horská úbočí.

Pravidelní čtenáři Novinek si jistě vzpomenou na jiný, podobný projekt Ma Jen-sungova studia MAD nazvaný Čchao-jang Park Plaza, který se začal v nedávné době stavět v Pekingu. [celá zpráva]

Ten připomínal horské údolí a stejný styl má i nankingské centrum, budované na ploše o velikosti přes 93,5 tisíce čtverečních metrů. Nejvyšší budovy, opět představující horské štíty, tentokrát ovšem bílé, jako odkaz na sněhovou pokrývku Himálaje, budou vysoké 120 metrů.

Foto: MAD Architects (11x)

Nejvýše umístěné jezírko dostalo název Nebeské. Voda z něj bude přetékat a jako vodopád bude dopadat do druhého jezírka umístěného o pár desítek metrů níž.

Foto: MAD Architects (11x)

Takto bude jednou vypadat pohled z tzv. Nebeského jezírka.

Foto: MAD Architects (11x)

Voda, voda, voda. Zurčící, tekoucí, proudící, stékají, dopadající a tříštící se. Po majestátních horách je voda druhým hlavním živlem projektu.

Všechny plochy v podzemí zaberou dohromady cca 182 tisíc metrů čtverečních, nad zemí to pak bude celkem 383 tisíc čtverečních metrů. Plánovat se začalo před dvěma lety, v současnosti probíhá výstavba a předpokládaný termín dokončení je v roce 2017.

Foto: MAD Architects (11x)

Takto bude Himálajské centrum zasazeno do města Nanikngu.

Foto: MAD Architects (11x)

Pro všechny projekty ze série Město Šan-šuej, je charakterický velký důraz na vodu a zeleň. Ne nadarmo, překlad názvu zní Město hor a vod.

Foto: MAD Architects (11x)

Architekt vysvětluje, že projekt - podobně, jako všechny ostatní ze série Město Šan-šuej - má za cíl přinést do metropole s bohatou vlastní historií něco z přírody, které se její obyvatelé poněkud vzdalují. Protože však nelze přírodu do města v takovém rozsahu navrátit v původní podobě, domnívá se, že tuto roli by na sebe měla vzít architektura.

V tomto případě tedy komplex představující prostředí velehor. Výškové budovy rozmístěné po obvodu představují hory, zatímco nízké, tradičně tvarované stavby v centrální části jsou jako vesnička choulící se v údolí mezi nimi.

Foto: MAD Architects (11x)

Podobně jako v horách, bude prostředí centra velice členité, plné chodníčků, schodů a stezek.

Foto: MAD Architects (11x)

Komplex bude rozdělen do šesti oddílů propojených chodníčky, zelení a vodními plochami.

Foto: MAD Architects (11x)

Model projektu, jenž mají návštěvníci Benátského architektonického bienále možnost obdivovat.

Skutečnou přírodu pak návštěvníkům komplex přináší ve formě četných zahrad a především vodních ploch imitujících meandrující říčky, jezírka, vodopády a potůčky.

Tato místa jsou určena k relaxaci, schůzkám s přáteli, nebo i třeba pro méně oficiální pracovní setkání. Další funkcí vodních ploch je zachycovat dešťovou vodu, aby ji pak bylo možné využít k zavlažování.

Foto: MAD Architects (11x)

Číňané svou expozici v Benátkách pojednali velkolepě.

Koncept Města Šan-šuej

Město Šan-šuej znamená v překladu Město hor a vody. Jeho koncept představil slavný čínský raketový vědec a konstruktér Čchien Süe-sen už v roce 1980. Znepokojen rostoucím počtem obřích betonových staveb předložil návrh založený na starodávném čínském umění Šan-šuej.

Cílem bylo umožnit lidem, aby žili v městském prostředí, ale zároveň měli možnost navrátit se k přírodě. Tento urbanistický plán dosud nebyl uveden do praxe. Vrátit se k němu rozhodl až současný čínský architekt Ma Jen-sung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám