Hlavní obsah

Nové čínské muzeum umění bude symbolizovat ostrov a jeho vývoj

Novinky, nes

Na ostrově Pching-tchan začne brzy růst největší muzeum umění v Číně. Před třemi týdny začaly přípravné práce ke stavbě objektu. Autory návrhu jsou architekti ze studia MAD v čele se svým šéfem Ma Jen-sungem.

Foto: MAD architects

Muzeum je umístěno na malém ostrůvku ležícím uprostřed jezera, které je v centrální části velkého ostrova. I proto jeho stavba symbolizuje ostrov jako takový.

Článek

Budova muzea vyroste na ploše větší než 40 000 m2 a celkové náklady na vznik by měly dosáhnout částky 800 miliónů čínských jüanů (tj. 2,546 miliardy korun).

Po svém otevření nabídne muzeum návštěvníkům k vidění sbírku tisícovky předmětů pocházejících z národních pokladů Číny.

Foto: MAD architects

Muzeum umění s předpokládánaným vzhledem města, jež má v blízkém budoucnu na ostrově vyrůst.

Podle současných plánů má na ostrově vyrůst moderní město, muzeum bude ležet prakticky v jeho centru. Jak je vidno z obrázků, budova není ovšem umístěna na ostrově, ale na malém specifickém ostrůvku v jezeře, které je zhruba v centru ostrova Pching-tchan.

Se zbytkem světa ji bude pojit pouze molo s motivem vln. Projekt představuje pomalé vynořování země z vody, je tedy symbolem ostrova jako takového, neboť - jak praví autoři - v pozadí každého ostrova stojí vysoká hora pod ním.

Foto: MAD architects

Interiér budovy

Ostrůvek, na němž muzeum vyroste, autoři chápou primárně jako veřejné prostranství, které se postupně promění v muzeum. Moře, pláž, oáza i svah, vše se propojí v jeden celek a vytvoří harmonický rozměrný prostor na pozadí vzdálených hor.

Stavba bude z betonu, do jehož směsi se přimíchají mušličky z pláží ostrova. Interiér budovy pak bude připomínat starověké jeskyně.

Podle autorského záměru by muzeum v budoucnu, až kolem vyroste město, mělo být nejenom místem pro kulturní akce, ale i prvkem připomínajícím vliv času a přírody na život místních lidí.

Pching-tchan

je nejen největším ostrovem v provincii Fu-ťien, ale zároveň ze všech čínských ostrovů leží nejblíže Tchaj-wanu.

V roce 2010 tam byla vyhlášena tzv. Komplexní experimentální zóna, takže se očekává, že původně rybářská lokalita s vojenskou základnou se stane v blízké budoucnosti místem kulturního a obchodního setkávání mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem.

Je zřejmé, že Pching-tchan v historicky krátké době čeká rozsáhlý urbanistický rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám