Hlavní obsah

Architektka si musela s proměnou bytu pospíšit. Připravovala jej na příchod miminka

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako závod s časem vypadala rekonstrukce bytu v brazilském Sao Paulu. Manželský pár třicátníků čekal svého prvního potomka a právě kvůli němu potřeboval proměnit svůj byt. Z hostinského pokoje vznikl dětský a hlavní společenská místnost se tím zároveň o něco zvětšila, aby si rodina mohla užívat společné chvíle ve větším pohodlí.

Foto: Nathalie Artaxová

Architektka postavila návrh interiéru na dialogu moderních nových materiálů a těch původních přiznaných.

Článek

S časově poněkud napjatou prosbou se na architektku Monu Singalovou z ateliéru Rua 141 Arquitetura obrátil manželský pár, jenž se už pátým měsícem těšil na svého prvního potomka.

Do jeho příchodu si přál proměnit byt s plochou 90 m² tak, aby v něm nový člen rodiny měl již připravený svůj pokojík. Zároveň se měl zvětšit hlavní společenský prostor bytu. Na veškeré práce zbývaly zhruba čtyři měsíce.

Dětský pokoj

Největší novinkou bytu je proměna někdejšího pokoje pro hosty. Architektka jej upravila a proměnila v pokoj dětský.

Aby jeho atmosféru proteplila, nechala jeho zdi po obvodu do půli obložit dřevěnými panely natřenými světle růžovou barvou. Zdi nad obklady pokrývají tapety v neutrální barvě.

Dopouštíte se jich také? Tři hlavní omyly při péči o zrcadlo

Jak na to

Na míru navržený nábytek podporuje zvolenou paletu barev, jež těží především z měkkého, teplého odstínu růžové. S ním pak architektka hravě naložila zejména při tvorbě návrhu přebalovacího pultu se skříňkou, aby jeho vzhled odlehčila.

Každá ze zásuvek má mírně sytější barvu, čímž vzniká dojem pohybu.

Foto: Nathalie Artaxová

Praktickým prvkem zařízení pokoje je rovněž pohodlné křeslo s podnožkou. I to lze dobře využít při péči o miminko.

Architekta věnovala velikou pozornost osvětlení místnosti. Zvolila pro něj několik různých druhů nepřímého osvětlení tak, aby bylo v místnosti dobře vidět ve dne i v noci.

Základem je LED pás zasazený na vršek panelování a lemující celý pokoj kolem dokola. Hravému dětskému duchu pak vychází vstříc nástěnné svítidlo Pipa sconce v podobě papírového draka.

Společenská zóna

Proměnou prošla také společenská zóna. Manželé v ní chtějí přijímat své návštěvy, ale zároveň v ní trávit společný čas jako rodina. Tomu odpovídala zejména úprava kuchyňské zóny.

Kam doma s kočkou? Do skříně

Tipy a trendy

Kuchyň je proto nyní nově od obývacího pokoje oddělena, ale zároveň ji s ním lze kdykoli propojit. Obě místnosti oddělují posuvné dveře v pistáciové barvě, jež se pak objevuje ještě na panelu vedle vstupních dveří do bytu.

Samotný obývací pokoj má půdorys ve tvaru písmene L a zařízen je co nejstřídměji tak, aby do budoucna nebylo nutné již mnoho úprav, až se jím bude batolit třetí člen rodiny a začne okolní svět prozkoumávat svýma nenechavýma ručkama.

Foto: Nathalie Artaxová

Minimální množství kusů nábytku nahrazuje architektka bohatší paletou použitých materiálů.

Tak, jak bývá pro moderní brazilský styl typické, architektka v interiéru využila spoustu přírodních materiálů. Návštěvník jich v bytě nalezne velkou škálu, od keramiky, tkaniny z přírodních surovin až po kov.

Čistě bílou výmalbu stěn pak záměrně narušuje zeď části obýváku, jež je záměrně oškrábána až na beton. Jemu pak zajímavě oponují květina a obraz s přírodním motivem umístěné na dřevěné poličce lemující zeď až za roh.

Farma, na níž roste nábytek

Tipy a trendy

V prostoru před sedačkou zaujme minimalisticky řešený konferenční stolek s deskou ve tvaru velice úzkého obdélníku. K odkládání věcí slouží především velká bílá kruhová mísa položená na něm.

Anketa

Museli jste také kvůli příchodu potomka proměňovat byt?
Ano, také.
28,7 %
Jen trochu.
42,3 %
Nevzpomínám si.
4,2 %
Ne, měli jsme ho už od začátku tak zařízený.
13,6 %
Ne, nemáme děti.
11,2 %
Celkem hlasovalo 522 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám