Hlavní obsah

Co bude slušet vaší podlaze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo, laminát, koberec, vinyl, PVC, dlažba… Podlahové krytiny, které ovlivňují, jak se doma cítíme a jak jsme s nimi spokojeni. Není totiž jedno, jaký mají odstín, povrchovou úpravu, užitné vlastnosti. Každý materiál má svá specifika a v dobrém je ukáže, jen když krytinu v interiéru správně a účelně umístíme.

Foto: Quick-Step

Vinyl je hygienický, příjemný na dotyk, odolný vůči mechanickému opotřebení, vlhkosti i vodě.

Článek

Vinyl má samé přednosti

Vinyl je hygienický, příjemný na dotyk, odolný vůči mechanickému opotřebení, vlhkosti i vodě. Snadno se udržuje, dostupný je v mnoha dekorech a rozměrech. Hodí se do všech místností: od koupelny přes kuchyň až po ložnici. Při výběru nemyslete jen na design, ale i požadovanou zátěž, která bývá označena číslicemi od jedné do tří.

Vinyl umí autenticky napodobit dřevěný materiál, může mít rovněž integrovanou zvukotěsnou podložku. Vinylová podlaha je lepená i plovoucí, takže podle toho bude vypadat pokládka. Lepená vinylová podlaha má tenké dílce, které velmi dobře vedou teplo, a je vhodná do místností s podlahovým vytápěním. Instalaci přenechejte zkušenému řemeslníkovi. Plovoucí vinyl zvládne položit šikovný kutil.

Kamenné dekory na podlahách zažívají boom

Tipy a trendy

PVC známe jako lino

PVC má skvělé technické vlastnosti, především pružnost a pevnost. Je to finančně méně náročná varianta ke klasickým vinylovým podlahám. PVC je měkčený vinyl, odolává výtečně vodě, patří do koupelen, na chodby. Umí imitovat prkna, parkety, kamenné či kachlové dlažby, některé jsou opatřené lehkým dezénem napodobujícím strukturu dřeva. Povrch je ale samozřejmě hladký, díky měkkému došlapu nepůsobí v interiéru chladně.

Foto: Bauhaus

Lino najdeme v domácnostech i na pracovištích.

Teplo, útulno, ticho? To vše umí koberec!

Máte chuť na změnu v interiéru a zálusk si děláte i na podlahu. Možná vás ale děsí stěhování nábytku, náročná výměna podlah spojená se stavebními pracemi. A tak padne myšlenka na koberec, třeba kusový, jenž má své jedinečné přednosti. Tlumí hluk, je teplý a praktický do rodin s dětmi. A v dekoru má naprosto neomezené možnosti!

Pro rustikální styl zvolte koberec s použitím přírodních materiálů. Může mít i hrubé tkaní a přírodní tóny. Minimalistický styl si sedne se světlými odstíny od béžové po šedou. A glamour styl je plný luxusu a jiskřivých prvků. Tam zazáří koberec s dlouhým vlasem a třpytivým efektem. Oblíbené jsou i chundelaté kusové, které překvapí jemností a měkkostí.

Koberce se liší především výškou vlasu, ta se pohybuje od 0,25 cm do 4 cm. Nabídka zahrnuje koberce z přírodních i syntetických materiálů, vybírat můžete z metráže i kusové verze.

Foto: Koberce K+K

Koberec tlumí hluk, je teplý a praktický.

Podlahu volte podle praktických vlastností

Tipy a trendy

Epoxidové podlahy do dětského pokoje

Epoxidové podlahy byly v minulosti spíše v průmyslových halách, ale lze je s odvahou aplikovat i do rodinného domu. Jsou jednolité, elegantní a ideální do domácnosti s dětmi. Epoxidová podlaha se snadno zamete, otře, není nasákavá. Navíc lehce odolá i náporu různě rozlitých nápojů, přesunu nábytku. Také je hygienická a zdravotně nezávadná.

Velkou předností podlah z epoxidu je i neotřelý design, protože se prodávají v mnoha barevných provedeních, vzorech. Realizaci epoxidových podlah lze zvládnout svépomocí. Spočívá v pouhém lití a následném roztírání tekutiny. Aplikace je možná pomocí epoxidové stěrky, při níž se využívá nerezové hladítko. Lze také využít nátěr, který se provádí válečkem. Vše můžeme stihnout během pár dní, k aplikaci nejsou nutné delší prodlevy.

Foto: Weber

Epoxidové podlahy jsou jednolité, elegantní a ideální pro domácnosti s dětmi.

Keramická dlažba od designéra

Keramická dlažba má jedinečné vlastnosti. Je mechanicky odolná, zvládne vodu a v kombinaci s podlahovým topením je velmi příjemná pro bosou nožku. Prodává se ve stovkách provedeních, liší se barevnými tóny, povrchovou úpravou, velikostí, „hloubkou“ s efekty matu či lesku, vzorováním.

Dlažba má hladký matný povrch, bezpečný, příjemný na dotek, výborně se čistí. A nejen v koupelně, ale i na chodbě, kde odolává větší zátěži. Keramika umí také vytvářet elegantní podlahy z jemné kameniny: a to nejen hladké, ale i s různými strukturami. Vizuálně jsou těžko rozpoznatelné od jiných druhů podlah. A jsou velmi oblíbené!

Foto: Skanska Residential

Keramická dlažba je odolná a zvládne se vypořádat i s vodou. Zajímavá je ta ze série Linka od Maxima Velčovského.

Dřevo stále milujeme

Každý dřevo zná, ale hodí se pod něj i podlahové vytápění? Může ve spojení s ním dřevěná podlaha zajistit v zimě ještě více tepla? Odborníci radí: vyberte nejdříve zdroj tepla. A nejlépe uděláte s elektrickým vytápěním, které je zalito ve vrstvě mazaniny. Na podlahové vytápění určitě zvolte sendvičovou krytinu, tedy dvouvrstvou nebo třívrstvou podlahu. Je podstatně tvarově stabilnější, minimalizuje se pohyb dřeva, tedy roztahování, smršťování v důsledku výkyvu teplot a vlhkosti. Jednovrstvý masiv tedy nebrat!

Ohledně dřevin je správnou volbou dub. Javor a buk extrémně citlivě reagují na výkyvy teplot, a nejsou proto vhodné. Pamatujte rovněž, že méně je více, a postačí výška krytiny do 15 mm. Náběh teploty je také pomalejší, ale o to déle hřeje.

Foto: KPP

Pro elektrické podlahové vytápění je nejlepší volbou dub.

S barvami v interiéru zacházejte citlivě

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Z nudné stěny udělejte královnu interiéru

Jak zatraktivnit obyčejnou stěnu? Chce to kreativitu, aktivní přístup a odvahu nebát se nových výzev. Stěny lze vymalovat, obložit zajímavými panely, klidně...

S barvou roku vstupuje do našich domovů něha

Letošnímu roku vládne podle Pantone Color Institute tlumený broskvový odstín nazvaný Peach Fuzz, koketující s růžovo-oranžovým nádechem. Je jemný, hřejivý...

Výběr článků

Načítám