Hlavní obsah

Členitý dům roste podle potřeby, pojme několik generací jedné rodiny

Novinky, nes

Manželé žijící na okraji australského Melbourne oslovili architekty ze studia Austin Maynard Architects s žádostí o návrh domu pro svou pětičlennou rodinu. Jejich hlavním přáním bylo, aby s nimi nový domov „rostl”. Odpovídal jejich měnícím se potřebám ve všech následujících fázích života, a to minimálně dalších 25 let.

Foto: Peter Bennetts

Domov pro početnou rodinu vypadá jako několik domů slepených k sobě.

Článek

Dalším přáním klientů bylo, aby byly dům i okolní zahrada plné světla a vodních doplňků a aby hranice mezi interiérem domu a zahradou byly pokud možno neznatelné.

Foto: Peter Bennetts

Architekti fasády domu pojaly hravým způsobem a zkombinovali na nich střešní krytinu v různých tvarech s dřevěným obložením.

Foto: Peter Bennetts

Dům je rozdělen do několika celkům, díky čemuž nepůsobí až tak robustním dojmem. Zároveň jsou i v interiéru jasně odlišené jednotlivé zóny.

Foto: Peter Bennetts

Kažřdý z oddílu má svůj vlastní typ obkladů, sjednocena je ovšem jejich barva.

Jak poznamenávají architekti, dům měl vyrůst v ulici, kde některé už stojící objekty soutěží o pozornost a respekt kolemjdoucích. Jak se ale okamžitě shodli se svými klienty, nový domov rodiny rozhodně tuto ambici mít neměl.

Více než na efekt se architekti zaměřili na funkčnost, nízké nároky na údržbu a příjemné prostředí pro život, které svým obyvatelům bude dům nabízet v budoucích letech.

Foto: Peter Bennetts

Dům je díky ideální pozici a tedy i orientaci plný světla.

Foto: Peter Bennetts

Hlavní společenský prostor je v přízemí. Je v něm příjemně velká kuchyňská zóna, na ni navazuje jídelní zóna a obývací část.

Foto: Peter Bennetts

Jedním z přání klientů bylo prolnutí vnitřního a vnějšího prostoru.

Dům stojí na jižním konci do řady uspořádané zástavby, takže má velký přísun světla nejenom z východní a západní strany, ale také ze severu, což je na jižní polokouli přímo ideální.

Foto: Peter Bennetts

Interiér domu je maximálně otevřený.

Foto: Peter Bennetts

Některé chodby slouží zároveň i jako místa pro studium, nebo třeba jen pro četbu.

Samotný dům je poměrně velký, rodině nabízí 348 m² užitné plochy. Využívat ji bude v brzké budoucnosti nejenom rodina, ale také rodiče jednoho z majitelů.

Aby architekti jeho velikost alespoň trochu zmenšili, rozdělili jej do několika k sobě natěsno připojených částí, z nichž každá má svůj vlastní charakter. Rozdíl je nejenom ve stylu obkladů, ale především ve velikosti a tvaru každého z oddílů.

Foto: Peter Bennetts

Jedním z prvků, které pomáhají stírat rozdíl mezi tíém, co je v exteriéru domu a co v jeho interiéru, je využití obkladů fasády i uvnitř domu.

Foto: Peter Bennetts

Jednotlivé oddíly domu jsou propojeny přemostěními.

Foto: Peter Bennetts

Většina horního podlaží je vyhrazena dětem.

Uspořádání dvoupodlažního podlouhlého domu je navrženo tak, aby ho bylo možné v následujících etapách společného rodinného života měnit.

V přízemí je velký prostor, který může sloužit stejně dobře jako hudební místnost, herna pro děti, anebo jako samostatný byt pro prarodiče, s vlastní ložnicí, koupelnou a bezbariérovým přístupem na zahradu.

Prostor může být buď zcela oddělen od dění v domě, nebo naopak může volně navazovat na hlavní společenský prostor, a tak jej prodloužit.

Vzhledem k hudebnímu založení rodiny slouží tento prostor hlavně jako hudební část obývacího pokoje, v brzkých letech se do něj přistěhují prarodiče.

Foto: Peter Bennetts

Dětské pokoje jsou propojené, lze je však kdykoli oddělit pomocí zasouvacích dveří

Foto: Peter Bennetts

Další ze studijních koutků.

Foto: Peter Bennetts

Také v horním patře je společenský prostor.

V horním podlaží jsou pokoje dětí, které ústí do společné haly, s níž mohou být pohodlně propojené do jednoho velkého celku. Anebo se naopak může každý z potomků uzavřít do svého pokoje, aby nebyl rušen.

Foto: Peter Bennetts

Nejvýrazněji je od zbytku domácnosti oddělena ložnice, do níž se přichází po úzkém, zcela krytém mostě.

Ložnice rodičů, s vlastní šatnou a koupelnou, je od zbytku domu oddělena přemostěním.

Foto: Peter Bennetts

Také koupelny jsou plné světla, přestože plně zachovávají intimitu prostředí.

Foto: Peter Bennetts

Koupelna je zařízena v kombinaci černé a bílé.

„Vícegenerační domy jsou dvousečnou zbraní. V mnoha ohledech jsou báječné. Rozmanitě navržený dům je často zdravým rodinným domem. Nicméně, domy pro více generací jsou obrázkem naší ekonomiky, jež se projevuje nedostupností bydlení,” poznamenávají architekti.

Foto: Austin Maynard Architects

Uspořádání přízemí

Foto: Austin Maynard Architects

Uspořádání horního patra

Anketa

Bydlíte s rodiči?
Ano, bydlíme spolu v jednom domě/bytě
49,4 %
Zatím ne, ale v budoucnu s tím počítáme
4,4 %
Ne, ale nebránili bychom se tomu
7 %
Ne a nemáme k tomu ani podmínky
39,2 %
Celkem hlasovalo 271 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, která potěší elegancí i úrodou

Už třiadvacet let pečuje o svou zahradu naše čtenářka Sylva. Nechybí na ní snad nic - v části pěstuje zeleninu a bylinky, část zabírá ovocný sad a skoro...

Výběr článků

Načítám