Hlavní obsah

Proměnou malého bytu získala majitelka jednoduchý a účelně zařízený domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelka pražského bytu 2+1 v panelovém domě si přála vytvořit jednoduchý a přitom účelný a nadčasově zařízený domov. Architekti z ateliéru Kouba Interier proto mírně upravili jeho dispozici a pro vybavení vybrali osvědčenou kombinaci bílé, šedé a dřevo dekoru.

Foto: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely

Majitelka si přála jednoduché, účelné a nadčasové zařízení bytu.

Článek

Byt už nebyl v původním stavu, prošel mírnou úpravou. Umakartové jádro bylo nahrazeno zděnou koupelnou, jejíž součástí bylo i WC. V bytě byly plovoucí podlahy přes původní parkety a vyměněny dveře. I tato úprava však byla zastaralá a majitelka se rozhodla pro kompletní rekonstrukci bytu.

V novém řešení je zachována poměrně malá předsíň. Byt využívá jedna osoba, tak je dostačující. Architekti zato rozšířili koupelnu, a to na úkor chodbičky, která původně vedla z chodby rovnou do kuchyně. Ta je nově přístupná z obývacího pokoje. Zároveň koupelně přibyla plocha i díky propojení s WC. Je zde vana, umyvadlo, pračka a klozet. Díky větší ploše je nyní v koupelně dostatek úložných prostor jak nad WC, tak nad pračkou. Celek tak působí čistě a uklizeně.

Odhalená původní výmalba je hlavní ozdobou rekonstruovaného bytu u karlovarské Kolonády

Tipy a trendy

Centrem bytu je obývací pokoj. Nejenom v obrazném slova smyslu, ale i v tom doslovném. Je z něj přístupná kuchyň, ložnice i šatna.

Jednoduše a účelně je zařízena i kuchyň. Zde je linka umístěná podél jedné stěny. Původní spížní skříň byla zarovnána se stěnou. Je tak mělčí, ale stále velmi funkční.

V ložnici je pak dvojlůžko a pracovní kout.

Materiálové a barevné řešení

Požadavkem majitelky byl jednoduchý, účelný a nadčasový interiér. Architekti proto zvolili osvědčenou kombinaci bílé, šedé a dřevo dekoru.

V celém bytě je jednotná vinylové podlaha, po technických potížích v průběhu stavby se nakonec podařilo ji provést v jedné rovině. V koupelně je bílý obklad doplněný šedou dlažbou na podlaze a detailech. „Za povšimnutí stojí osvětlení nik led pásky. Jedna praktická odkládací plocha je nad vanou, druhá pak ve skříňce za WC,“ upozorňují architekti.

Koupelnový nábytek je vyrobený na míru. Deska, ve které je zapuštěné umyvadlo a která překrývá pračku, je z corianu. Stejný materiál je i na boku skříňky u vany, kvůli ochraně před stříkající vodou.

Kuchyňská linka je bílá, pracovní deska a část horních skříněk v dekoru dubu. Sestava má praktické a logické uspořádání. Začíná zleva vestavěnou lednicí, následuje dřez a úzká myčka, pracovní deska a varné centrum s odkládací plochou. Architekti využili prostor až do stropu, horní skříňky mají tedy dvě úrovně.

Obklad mezi skříňkami tvoří velkoformátový obklad

„Na pracovní desce je použit náš oblíbený detail - hrana je z masivu a zapuštěna pod laminát, který tvoří plochu. Toto řešení zajišťuje větší odolnost vůči mechanickému poškození i vůči vlhkosti,“ poukazují architekti, kteří mají i vlastní výrobu nábytku.

To, že je spížní skříň zapuštěna do zdi, není náhodou. Původní zdivo v této části bytu bylo totiž velmi křivé. Takovéto řešení proto pomohlo elegantním a přitom užitečným způsobem vytvořit rovnou plochu.

Dveře v celém bytě jsou bíle lakované, do chodby a ložnice prosklené, aby propouštěly denní světlo.

Anketa

Máte rádi samostatnou koupelnu a WC, nebo když jsou tyto místnosti spojené?
Upřednostňuji tyto místnosti samostatné.
79,1 %
Je mi to jedno.
10,9 %
Je mi milejší, když jsou spojené.
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2158 čtenářů.

Rodinnému domu v rámci rekonstrukce a rozšíření přibyl druhý štít, který zakrývají elegantní dřevěné latě

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám