Hlavní obsah

Skleněný dům je novou dominantou náměstí v Novém Boru

Novinky, nes, kl

Dům, jenž vypadá, jako by byl vyrobený celý ze skla, je novou dominantou Palackého náměstí v Novém Boru. Autory jeho návrhu jsou architekti z ateliéru ov-a, tedy Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Objekt je součástí hlavního sídla místní sklářské společnosti Lasvit.

Na náměstí v Novém Boru mají skleněný důmVideo: Novinky

 
Článek

Celý komplex sídla tvoří dohromady čtveřice budov, z nichž dvě jsou původní, 250 let staré roubenky. Ty architekti nechali velice pečlivě renovovat a zároveň je doplnili mnoha moderními prvky, které jsou v harmonii s historickým základem.

Nové stavby jsou dvě, jedna černá, druhá na první pohled vyhlíží jako mléčně bílá. Teprve při pohledu zblízka si návštěvník uvědomí, co neobvyklý vzhled domu způsobuje - jeho fasády i střecha jsou propojeny obkladem ze skleněných tašek.

Vzhled je inspirován místní tradiční břidlicovou taškou, která má kosočtvercový tvar. Na domě jsou tedy stovky takových tašek, sklářská firma však místo přírodního kamene použila na svůj dům svůj materiál - sklo.

Foto: Novinky

Detail skleněných tašek. Jejich vzhled je inspirován místními tradičními taškami z břidlice.

Foto: Novinky

Skleněný dům je ve skutečnosti betonový. Horní podlaží má klenutý betonový strop.

Samotný dům je ovšem betonový. Má dvě podlaží, přízemí a první patro. Hlavním prostorem je velká výstavní místnost zakončená betonovým klenutým stropem spočívajícím na čtyřech betonových sloupech. Po obvodu jsou police s vystavenými produkty společnosti.

Začátek roku je nejlepší doba pro pořízení klimatizace

Tipy a trendy

V přízemí je kancelářská kavárna určená pro zaměstnance firmy, aby se měli kde scházet a kde probírat své nápady.

Roubenky skrývaly překvapení

Součástí projektu byla i rekonstrukce dvou roubenek, v nichž původně žily rodiny sklářů a v jedné z nich byla později i sklářská škola.

Právě rozhodnutí firmy umístit své hlavní sídlo do dvojice starých objektů uprostřed města a investovat tak i do jejich rekonstrukce, místo pohodlnějšího a levnějšího stavění někde za obcí, na zelené louce, oceňují architekti nejvíce.

Celkové náklady na projekt se tak vyšplhaly na sumu okolo 90 milionů korun.

Foto: archiv Lasvit

O existenci 20 m hluboké studny v jednom z historických domů neměl dosud nikdo potuchy.

Foto: Novinky

Dubové kolíky zaražené do trámů jsou památkou na hliněnou omítku, kterou byly pokryty zdi roubenek, aby neshořely.

Architekti se dočkali během práce na nich i některých překvapení. To největší a nejzajímavější mají návštěvníci možnost si prohlédnout.

„Byla tu 20 metrů hluboká studna, kterou jsme odkryli až při stavbě a o které do té doby nikdo neměl tušení. Tak jsme navrhli, aby zde zůstala, jen jsme ji nechali přikrýt sklem,” říká architekt Štěpán Valouch.

Anketa

Mají si firmy zřizovat sídla v existujících stavbách, nebo si mají budovat nové?
V existujících
85 %
Nevím
1,3 %
Jak kdy
11,1 %
Mají si stavět nové
2,6 %
Celkem hlasovalo 2166 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Ivo Paulík si užívá moderní roubenku

Cestovatel Ivo Paulík jezdí po světě a rád (stále více) poznává i kouty naší vlasti. O své zážitky se pak dělí se čtenáři i prostřednictvím moderních...

Výběr článků

Načítám