Hlavní obsah

Bydlení jako z verneovek: 200 metrů pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu jako příbytek z románů francouzského vizionáře a spisovatele Julese Verna vypadá nejnovější projekt obytných prostorů budovaných pro život pod vodou, a to v hloubce 200 metrů. Nejde zatím samozřejmě o návrh extravagantních příbytků pro rozmarné milionáře, ale o ryze praktické místo k pobytu a práci pro vědecké pracovníky.

Obyvatelná ponorka umožní vědcům žít pod vodou.Video: Deep, Reuters

 
Článek

Ponorku legendárního kapitána Nema připomínají modulární příbytky pro práci a pobyt na mořském dně určené primárně pro vědce, které navrhli inženýři technologické společnosti Deep.

Moduly mají být vytvořené pomocí technologie trojrozměrného tisku, na výrobě jednoho se má podílet šest robotů pracujících současně. A měly by zvládnout odolávat tlaku vody i ve dvousetmetrové hloubce. Právě vědcům studujícím podmořský život by takové příbytky přišly převelice vhod, neboť by jim dokázaly dopřát nesrovnatelně více času pod hladinou než běžné podmořské expedice.

„Snažíme se umožnit jednotlivcům, aby mohli pobývat v hloubkách až 200 metrů pod hladinou po dobu alespoň jednoho měsíce. Cílem je získat čas a tím zvýšit produktivitu pro vědce, jejich výzkum a další kritické činnosti, které se odehrávají na mořském dně, aby probíhaly plynulejším a bezpečnějším způsobem,“ vysvětluje hlavní smysl projektu Sean Wolpert, šéf společnosti Deep, pro agenturu Reuters.

Do domu s prosklenými stěnami mohou nahlížet jen zvědavé ryby

Tipy a trendy

Podmořská základna by měla nabídnout dostatek prostoru, aby se v ní mohly střídat šestičlenné vědecké týmy, přičemž každý může mít k dispozici svou vlastní ložnici.

Foto: Deep, Reuters

V podmořském příbytku může vzniknout jak vědecké pracoviště, tak ubytování pro vědce.

Foto: Deep, Reuters

Každý z modulů má klasický tvar velké kapsle.

„Všichni jsou soustředění na cesty do vesmíru, přitom máme tento celý neznámý svět pod hladinou moří. Je to svět, který je naprosto neprozkoumaný, vždyť jsme ani nebyli dosud schopni zmapovat dno oceánů,“ podotýká Wolpert a pokračuje připomenutím, že lidé zatím byli schopni objevit jen 25 až 30 procent všech živočišných druhů, které podle současných odhadů žijí v mořích a oceánech.

Wolpert rovněž nepochybuje o možnosti skutečně praktického využití výzkumů prováděných během dlouhodobých pobytů pod vodou. „Pokud jde o to, co bychom mohli objevit z hlediska zdravotní péče nebo z hlediska délky života, je pravděpodobnější, že najdeme lék na neurodegenerativní onemocnění nebo rakovinu v našich oceánech, ne někde jinde ve vesmíru. Tohle je svět, který musíme prozkoumat jako první, než z něj budeme hledat cestu pryč,“ uzavírá Wolpert.

Foto: Reuters

Možnost pracovat pod mořskou hladinou bez nutnosti pravidelného vynořování by vědcům získala spoustu cenného času.

Foto: Reuters

Podmořské pracoviště doplňují ložnice, v nichž by se mohly protáčet šestičlenné týmy vědců. Každý z nich by mohl mít ložnici vlastní.

Anketa

Líbí se vám nápad vytvořit pro vědce podmořskou základnu?
Ano, je to naprosto skvělé.
83 %
Myslím, že to není špatné...
6 %
Nevím, moc tomu nerozumím.
1,9 %
Přijde mi to jako úplná zbytečnost.
9,1 %
Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Plovoucí dům má tvar stanu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Modulové stavby

Související články

Výběr článků

Načítám