Hlavní obsah

Brněnské vile ředitele Brandstättera vévodí dominantní věž

Brněnská vila Ondřeje Brandstättera ze začátku 20. století vznikla téměř současně se slavnou Löw-Beerovou vilou, ovšem v horní části svahu nad Lužánkami při ulici Černopolní. Čtyřpodlažní stavba tak nabízí nádhernou vyhlídku na město. Její hlavní strana obrácená do ulice je zvýrazněna mohutnou válcovou schodišťovou věží s lucernou.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Černopolní 234/41, Brno 4 - Černá Pole

Článek

Velkoryse navržený rodinný dům s romantizujícími prvky si nechal postavit středoškolský profesor a později ředitel reálného gymnázia v Brně-Husovicích Ondřej Brandstätter.

Stavebník koupil pozemek v září 1903 od majitelky sousední nemovitosti, nejstaršího objektu v první vilové kolonii nad Lužánkami.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Dobový snímek zahradní strany vily.

Realizací stavby pověřil Františka Aloise Dvořáka, který je s největší pravděpodobností také autorem architektonického návrhu.

Vila Ernsta Löw-Beera je jednou z nejzajímavějších staveb v brněnských Pisárkách

Tipy a trendy

Stavitel F. A. Dvořák, tehdy majitel nedaleké Adamčikovy vily, realizoval v černopolském svahu nad Lužánkami na přelomu 19. a 20. století řadu staveb.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Stavebník si do deníku nakreslil koncept zahrady.

Původní plánová dokumentace vily se nedochovala, Ondřej Brandstätter si ale vedl soukromý stavební deník, ve kterém je stavitelovo jméno uvedeno.

V deníku je také nákres zahradních úprav pod vilou a pečlivé vyčíslení finančních nákladů na stavbu. Dochovaly se i fotografie z doby výstavby domu a rodinné snímky stavebníka, dokládající působivou atmosféru této lokality.

Text: Dagmar Černoušková

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám