Hlavní obsah

Brněnská Giskrova vila poskytla státníkovi pohodlný obytný prostor

Novinky, Text: Dagmar Černoušková, editace: Kristýna Hořovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dispozičně moderně řešená stavba Karla Giskry z tradičního materiálu byla první brněnskou realizací jednoho z významných protagonistů meziválečné éry brněnské architektury – architekta Ernsta Wiesnera. Stavba je jednou z nejhodnotnějších vil v lokalitě.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Stavba s adresou: Drobného 301/28, Brno 4-Černá Pole

Článek

Rakouský politik a státník Karel Giskra působil od roku 1860 jako advokát v Brně, poté i jako poslanec zemské a říšské rady. Od července 1866 do prosince 1867 byl starostou města Brna a pak i ministrem vnitra rakouské vlády.

K původním plánům od stavitele Josefa Arnolda z roku 1862 je přiloženo i povolení ke stavbě domu Karla Giskry v Černých Polích. Na základě komisionelního jednání se mu povoluje na jeho vlastních parcelách postavit nový dvoupatrový dům podle povoleného přiloženého plánu.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

K vile náleží prostorný zahradní domek.

Řešení stavby bylo v dispozici i v podobě hlavní strany vily téměř podobné s Kaiserovou vilou. Už v roce 1870 se ale stala nemovitost majetkem rodiny Steinbrecherovy, pro kterou Josef Arnold navrhl skleník. Od roku 1918 ji vlastnili Samuel a Hermine Beranovi, kteří si dali pod vilou postavit i dřevěný zahradní domek.

Manželé Beranovi přepsali později nemovitosti na dceru Kornelii Beranovou. Pak dům patřil Vystěhovaleckému fondu pro Čechy a Moravu a byl i v majetku Německé říše. Po poválečné národní správě se objekty staly majetkem státu.

V roce 1960 je získala Československá akademie věd, která přestavbou těžce zchátralého objektu vybudovala v někdejší Giskrově vile jednu ze svých institucí. Od roku 1993 v původně Giskrově vile sídlí Ústav geoniky Akademie věd České republiky. V roce 2008 prošla stavba komplexní modernizací.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Plánky prozrazují uspořádání místností ve vile.

Wiesnerův zahradní domek (který byl obnoven v roce 2003) slouží jako knihovna a studovna této vědecké instituce. Ve spodní části pozemku na ulici Drobného byly ve čtyřicátých letech postaveny dva pětipatrové nájemní domy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám