Hlavní obsah

Škola v Ostravě má zřejmě jako první v Česku autonomní hydroponickou farmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní hydroponickou farmu mají děti ze Základní školy Montessori v Ostravě-Hulvákách. Ta je zřejmě první základní školou v tuzemsku, která si tuto neobvyklou pomůcku pořídila.

Foto: ZŠ a MŠ Montessori Ostrava

Ojedinělou pomůcku pro výuku získala v podobě hydroponické farmy Základní škola Montessori v ostravské části Hulváky.

Článek

„Jsem o tom přesvědčen. Jde totiž o to, co to znamená hydroponická farma. V tom pojetí, jak to máme my, je to zcela určitě první autonomní hydroponická farma na základní škole u nás,“ míní ředitel školy Radan Jünger s tím, že jde o vnitřní farmu, jejíž provoz řídí počítač. „Například přidávání živin do vody nebo spektrum světel pro proces fotosyntézy,“ poukázal.

Kapacita hydroponické farmy je zhruba 420 rostlin za měsíc. „Základem je dvanáct rostlinek, to znamená několik druhů bazalek a salátů, kopr, petržel, mateřídouška. V podstatě se tam ale dá pěstovat cokoli, třeba i chilli papričky,“ pousmál se a pokračoval: „My si tam klidně zkusíme vypěstovat i jahodu, včetně procesu opylování, protože pro vzdělávací účely má i to svůj efekt,“ řekl ředitel ostravské školy Montessori.

Foto: ZŠ a MŠ Montessori Ostrava

Ředitel školy Radan Jünger (vlevo) a Dmitrij Lipovskij, ředitel společnosti, jež hydroponickou farmu dodala, při slavnostním zahájení jejího provozu.

Ačkoli má škola hydroponickou farmu Urbanio teprve pár dní, už se stala pevnou součástí výuky na druhém stupni. Jejím prostřednictvím se děti učí nejen o přírodovědných procesech, udržitelnosti nebo ochraně životního prostředí, ale následným prodejem bylin v rámci tzv. Montessori podnikatelské akademie získají zkušenosti také v oblastech sociálního a emočního rozvoje, matematiky, ekonomiky, kreativního myšlení, řešení problémů, prezentace nebo podnikání.

„Není to jen o tom, že si zasadí semínko nebo si udělají řízek, ale naučí se celé procesy, které tam vznikají. Zjistí, proč to tak je, proč tam dochází k fotosyntéze, jaký druh osvětlení tam má být a co se stane, když jedno spektrum světla nebude fungovat,“ popsal Jünger a dodal, že náklady na provoz farmy jsou nízké. „Denně spotřebuje ani ne dvacet litrů vody a jeden a půl kilowatthodiny proudu.“

Farmu pořídila škola z vlastních zdrojů, náklady se podle ředitele pohybovaly ve statisících. A už plánuje pořídit příští rok další. „Abychom mohli zkusit pěstovat i jiné rostlinky, aby tam byl smysl toho experimentu ještě větší,“ zdůvodnil.

Anketa

Líbilo by se vám, kdyby takové farmy měli na všech školách?
Jistě! Je to užitečné!
84,7 %
Asi by to ničemu nevadilo...
1,9 %
Nevím, nevím. Práce na pozemcích to nenahradí...
5,7 %
Ne, podle mě je to zbytečnost.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 471 čtenářů.

První unikátní hydroponická farma v Česku – kontejner pěstuje rostliny bez půdy. Na poušti i v centru města

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: ZŠ a MŠ Montessori Ostrava

Reklama

Výběr článků

Načítám